Inventari de Campanes

Parròquia de la Puríssima Concepció - BENIMODO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 739)
Data de construcció 1750ca
Descripció La torre està situada a la part posterior del temple parroquial. És de planta quadrada i té tres cossos. El primer cos és llis i té dos trams d'igual factura, que estan separats per una motllura. A dos de les cares trobem espilleres i a l'orientada cap a la plaça hi ha una esfera o mostra del rellotge. Una cornisa separa el primer del segon cos. Aquest té quatre finestres amb arc de mig punt que a l'exterior estan emmarcades per unes motllures. Als laterals hi ha unes pilastres toscanes, situades sobre un basament i amb les dels angles ocupant l'aresta. Sobre les columnes hi ha un entaulament. El terrat està delimitat per una balustrada amb pinacles als angles. La torre està policromada a l'exterior amb color taronja i els elements arquitectònics amb tons blancs. Disposa d'una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de les campanes. Just baix està la caseta del rellotge. La sala de les campanes està coberta amb una volta semiesfèrica i a un dels angles hi ha una escala de mà que permet arribar fins al terrat.

Als peus del temple parroquial i sobre la façana principal de l'església, hi ha una espadanya, emmarcada per unes pilastres i amb uns aletons. Està coronada per una senzilla creu.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti Hi ha alguns a l'escala del campanar, tots ells relativament recents.
Estat original Segurament la campana més xicoteta estava instal·lada a l'espadanya que hi ha als peus del temple parroquial, fent la funció de campaneta de missa o cimbalet. Tindria una truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i accessoris per tocar-la manualment a distància com per exemple un cigonyal o una ballesta. Les altres tres campanes estaven dotades amb truges de fusta de perfil tradicional local, semblant al tradicional valencià i amb cordes als batalls per repicar-les des dels peus del campanar.
Estat anterior L'any 1999 les campanes tenien motors de vol continu. L'estat de conservació del campanar era regular, resultat de la caiguda d'un llamp l'any 1992 que li va causar danys considerables.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo i està pintat tant a l'exterior com l'interior. Les campanes estan totes instal·lades a les finestres del segon cos de la torre i dotades amb truges de ferro de la foneria Manclús. Estan mecanitzades amb motors d'impuls amb les rodes disposades sobre les antigues de vol continu i electromalls monofàsics. Presenten batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes Té un important conjunt de campanes del segle XVIII. La més xicoteta data de l'any 1729 i està dedicada als Sants de la Pedra. Sembla que era l'antiga campana de senyaals. La següent data de 1742 i està també dedicada als Sants Abdó i Senén. A més de les imatges d'aquests sants té una Immaculada Concepció, un Sant Antoni de Pàdua i un Calvari. La mitjana és de 1798 i està dedicada a Sant Bernat Màrtir i a Sant Felip de Benici. La major data de l'any 2000 i és de la foneria Hermanos Portilla. Substitueix a altra de principis del segle XX que va caure l'any anterior i es va guardar a l'ajuntament.
Tocs tradicionals de campanes Les tres campanes grans es repicaven des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes unides als batalls i voltejaven des de la sala de les campanes. La major tocava les hores. Per altra banda, la campana de senyals es tocaria a distància amb ajuda d'un cigonyal o ballesta per a algunes misses i coordinar alguns tocs de les campanes de la torre amb celebracions litúrgiques.
Tocs actuals de campanes Les quatre campanes voltegen i repiquen automàticament. La major toca les hores i la tercera els quarts.
Intervencions El campanar es va construir al segle XVIII, segle en el qual també es varen fondre tres campanes destinades a l'església parroquial. La major es va fondre, segurament pel trencament d'una campana més antiga, en 1906. Totes elles es salvaren de la destrucció l'any 1936 i durant la dècada dels 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús les va mecanitzar amb electromalls trifàsics i motors de vol continu.

El dia 25 d'agost de 1999, festivitat de la Divina Aurora, va caure la campana major al carrer i es va trencar en diversos fragments, especialment la meitat superior. La campana es va guardar a l'ajuntament del poble i per substituir-la es va fondre una nova que va pagar l'Ajuntament i va instal·lar Industrias Manclús aprofitant la truja i mecanismes de l'antiga.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de les campanes ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. Les campanes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. El motor de la xicoteta s'han de canviar per altre d'impuls.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (23-11-1999)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; LÓPEZ ANDRADA, Rafa [Documentació de les campanes i la torre] (05-03-2017)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    FUNDICIÓN DE SALVADOR MANCLÚSGran fundición de campanas Salvador Manclús1970
    IGLESIA EN VALENCIABenimodo. Cae la campana mayor poco antes de la procesión1999
    AVANMañana se cumple un año de la caída de la campana mayor de la iglesia de Benimodo2000
    AVANEl próximo domingo será bendecida la nueva campana mayor de Benimodo2000
    ESCRIVÁ, P.Benimodo expone la campana que cayó hace un año cuando salía la procesión2000
    L. G.Bendición de la nueva campana de Benimodo, la "Divina Aurora"2000
    Levante - El Mercantil ValencianoLa "Divina Aurora", en el campanario de Benimodo2000
    PÉREZ, XavierCae una campana de 400 kilos en una procesión2000
    AVANLa parroquia de Benimodo restaura su campanario dañado por un rayo2004
    E. PLa Diputación reforzará el campanario de la iglesia2004
    GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20042004
    EL MUNDOBenimodo recupera las cuatro fachadas y el campanario de la iglesia de la Purísima Concepción2005
    AVANLa campana de 600 kilos que cayó hace 20 años del campanario de Benimodo sin causar daños personales se exhibe en su Ayuntamiento2019
    28 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 08-08-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesSants Abdó i Senén, tiplet de missa (1)17293016
    Sala de les campanesSants de la Pedra (2)174265159
    Sala de les campanesSant Bernat i Sant Felip (3)179886368
    Sala de les campanesDivina Aurora, la major (4)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)200095496

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    AutorMURUA
    Empresa de mantenimentMURUA
    Descripció Maquinaria mecànica de rellotge sense ús de Murua.
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 13-09-2013
    1 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • BENIMODO: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 28-03-2024
    Convertir a PDF