Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Quitèria - LA TORRE D'EN DOMÉNEC (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 713)
Data de construcció Segle XIX (entorn a 1865)
Descripció El campanar està ubicat a un lateral de la façana principal, és de planta quadrada i té dos cossos. El primer compta amb una base de sillars. A partir d'aquesta s'alça el campanar amb sillars ben treballats als angles, mentre que per emplenar el mur empren sillars menys treballats. Els sillars deixen pas a la maçoneria un poc abanç del segon cos. Aquest està separat del primer per una motllura. Té quatre finestres amb arc de mig punt, una de les quals està tapiada. Els sillars ocupen els angles, mentre que la resta del mur és de pedra menys treballada. Una segona motllura separa el segon cos del terrat, delimitat per una balustrada amb pinacles.

La torre té una escala interior "a la castellana", es a dir, que recorre el perímetre interior fins la Sala de les Campanes. Poc abans hi ha unes fustes que possiblement servien de base de l'antiga maquinària del rellotge i l'esfera.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original La maquinària del rellotge estava ubicada baix de la Sala de les Campanes i disposava d'uns mecanismes i maçes exteriors per accionar el toc de les hores. Possiblement les campanes disposaven de llargues cordes per repicar-les des dels peus del campanar.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. A la base trobem un quadre elèctric i un ordinador. L'escala es troba en bon estat a l'igual que la Sala de les Campanes. Els tres bronzes conserven la instal·lació tradicional amb les truges de fusta i ferratges, que disposen de peces més antigues que algunes de les campanes. Les tres compten amb batall lligat i estan mecanitzades amb electromall monofàsic.
Campanes Té un conjunt de tres campanes. La Xicoteta és una extraordinària campana gòtica amb inscripcions en lletra majúscula gòtica i una imatge de Santa Bàrbera. No indica la data de fosa, no obstant, la imatge de Santa Bàrbera ens fa pensar que es va fondre entorn a 1500. La Mitjana està dedicada a Santa Quitèria, titular del temple parroquial i junt a la Gran es va fondre en 1945. Aquesta última està dedicada a Sant Onofre, patró del poble. Les dos presenten inscripcions habituals de l'època: el nom del poble, autoritats, patrins i el nom de l'advocació de cada campana.
Tocs tradicionals de campanes Hi havia tocs horaris i litúrgics. Els litúrgics es tocaven amb la Xicoteta (quarts) i la Gran (hores). Les tres campanes es voltejaven des de la mateixa Sala de les Campanes i com a mínim les dos grans es repicaven des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes unides als batalls.
Tocs actuals de campanes Els tocs horaris es toquen amb les mateixes campanes. Les tres campanes repiquen de forma automàtica i voltegen manualment.
Intervencions Poc després de la creació de la parròquia (1828) es va promoure la construcció de la nova església, entorn a 1865. Sembla que el projecte original contemplava la construcció de dos campanars simètrics i que a una primera fase constructiva, s'alçà part del primer cos de les dos torres. Aquesta primera fase es deuria portar a terme al mateix temps que estaven construïnt el temple. En una segona fase sols s'acabaria un dels campanars, segurament per motius econòmics.

Acabat el nou campanar es deurien pujar les campanes o algunes d'elles. Sols una quedar després de la destrucció del bens mobles de la parròquia en 1936, la Xicoteta. No obstant, les anses estan trencades, per tant sembla que es va tirar des del campanar i al resistir el colp (sols trencant-se les anses) es va guardar. En 1945 es varen fondre dos campanes noves als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla. Per a les truges de fusta d'aquestes i els ferratges, aprofitaren part de antigues peces. Abans de 1998 les campanes es mecanitzaren amb electromalls monofàsics.
Propostes Les tres campanes conserven les respectives instal·lacions tradicionals. Per aquest motiuper tant, es deuen protegir i conservar. Tan sols es deu admetre una restauració que considere el valor d'aquestes instal·lacions, restaurant les peces que la conformen i sols canviant aquelles que no asseguren l'estabilitat del conjunt. En cas de motorització, sols s'admetrà un motor d'impuls. Els batalls es deuen reforçat amb cable de seguretat.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (11-11-1998)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes] (05-03-2017)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    CONSELLERIA D'EDUCACIÓ, INVESTIGACIÓ, CULTURA I ESPORTIncoació expedient bé moble d'interès cultural a favor de 70 campanes gòtiques2018
    18 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 25-03-2017

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesLa Xicoteta (1)1500ca4864
    Sala de les CampanesSanta Quitèria (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)194572216
    Sala de les CampanesSant Onofre (3)ROSES, HERMANOS (SILLA)194585356

  • LA TORRE D'EN DOMÉNEC: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF