Inventari de Campanes

Capella de Sant Vicent Ferrer - CATÍ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 6193)
Data de construcció 1773, reconstruïda en 1922
Descripció La Capella de Sant Vicent compta amb una espadanya de senzilla factura. Té una sola finestra amb arc de mig punt i uns xicotets aletons als laterals. Finalment compta amb una motllura sobre l'arc.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'espadanya es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de l'espadanya. La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de la capella. Té una truja de ferro, cigonyal per voltejar-la a distància i batall.
Campanes Té una campana, fosa l'any 1833. Tot i que no apareix el seu autor, creiem que la campana pot ser obra Luís Mañes, mestre campaner de Mas de las Matas (Teruel), perquè el mateix any va fondre una campana (que es conserva actualment) per a l'església parroquial de Catí. Té una inscripció al·lusiva a la Sagrada Família.
Tocs tradicionals de campanes Es tocava manualment a distància.
Tocs actuals de campanes Es volteja de forma manual per mitjà d'una corda unida al cigonyal.
Intervencions L'antiga capella es va construir l'any 1773 prop d'un dels portals. L'any 1922 es va enderrocar el portal i traslladar la capella. La campana data de l'any 1833. Durant la segona meitat del segle XX es va canviar la truja de fusta antiga per altra de ferro.
Propostes La instal·lació actual de la campana no és tradicional ni afavoreix la conservació d'aquesta, per tant s'ha de restaurar. El bronze es deu netejar per dins i per fora, per tal d'eliminar la capa de brutícia de la campana. Igualment es deu canviar la truja actual per altra de fusta de perfil tradicional local. La campana podria conservar el toc manual o mecanitzar-la d'acord amb els seus usos tradicionals.
Autor
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i fitxa] (07-05-2018)
  • 3 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 20-08-2018

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    EspadanyaJesús, Maria i Josep (1)MAÑES, LUIS18334037

  • CATÍ: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 18-04-2024
    Convertir a PDF