Inventari de Campanes

Ermita de Sant Sebastià Màrtir - LA VILAVELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 6151)
Data de construcció 1934-1935
Autors de la documentació Atribuïda a Vicente Traver
Descripció L'ermita de Sant Sebastià, patró del poble, compta amb una espadanya situada sobre la façana principal de l'ermitori. Té una finestra per la campaneta, decorada als laterals amb unes moldures i rematada per una creu amb veleta. Està a més pintada.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior Fins la restauració de la campana entre desembre de 2015 i gener de 2016, aquesta estava instal·lada a l'espadanya de l'ermita amb truja de ferro de Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu. El cable de seguretat del batall passava per un forat d'un tir que té la campana al mig, afectant a la sonoritat del bronze.
Estat actual L'espadanya es troba en un bon estat de conservació. Per un altra banda la campaneta està instal·lada amb truja de ferro, instal·lació que seria recomanable restaurar per reposar la truja de fusta i mecanitzar la campana amb un motor d'impulsos.
Campanes Compta amb una campaneta, que sembla obra de Vicente Domingo Roses, feta als anys 20 del segle XX. Aquest fonedor natural d'Atzeneta d'Albaida fa obrir a principis del segle XX una foneria a València, fent el mateix any que aquesta campana una altra destinada al temple parroquial, motiu pel qual podem atribuir-la, ja que presenta elements iconogràfics comuns. A la data de fosa li falta l'últim número, que indicava la data concreta. No obstant podria tractar-se de l'any 1920, quan el mateix fonedor va refondre una de les campanes de la Parròquia.
Tocs tradicionals de campanes Suposem que seria voltejada la campaneta des del interior de l'ermita amb una corda unida al cigonyal.
Tocs actuals de campanes Conserva la campana els usos tradicionals.
Intervencions L'actual ermita va ser reconstruïda entre 1934 i 1935, estant atribuïda al arquitecte Vicente Traver. Per a l'espadanya es va aprofitar la campana de l'anterior, que va ser mecanitzada per la casa Manclús entorn a 1970, substituïnt la truja de fusta per altra de ferro i mecanitzant-la amb motor de vol continu. Entre desembre de 2015 i gener de 2016 ha estat restaurada, canviant la truja de ferro per altra de fusta. La campana va ser dotada de cigonyal per voltejar-la des de l'interior de l'ermita. Els treballs han estat patrocinats per l'Ajuntament i efectuats per ELECTRORECAMP S.L.
Autor
  • ALEPUZ CHELET, Joan; NOTARI LLORENS, Jose María [Documentació de l'espadanya i la campana.] (29-08-2014)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; NOTARI LLORENS, Jose María [Documentació de la campana restaurada] (05-01-2016)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    GAVARA PADILLA, JuanmaVEVS DE BRONZE2016
    4 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 09-01-2016

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    EspadanyaMaria (1)ROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)1920ca3525

  • LA VILAVELLA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF