Inventari de Campanes

Museu de la Festa - Antic convent de Sant Vicent Ferrer - ALGEMESÍ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 5681)
Descripció La festa de la Mare de Déu de la Salut, que cada 7 i 8 de setembre fa d'Algemesí un escenari únic i irrepetible, és el motiu al voltant del qual s'articula la primera expocició permanent del Museu Valencià de la Festa, ubicat a les dependències de l'antic Convent de Sant Vicent Ferrer; edifici alçat pels frares dominicans arran de la seua fundació el 1590. Aquesta expocició serà complementada posteriorment amb una segona que prendrà com a espai documental la totalitat del territori valencià, fent d'Algemesí i del Museu punt de referència, divulgació i estudi de totes les tradicions festives valencianes.

Si la festa d'Algemesí és indestriable de la seua personalitat, oferir un espai on aquesta s'explique i es recorde és una cosa d'obligat compliment, un espai que recree un ambient i que trasmetrà unes emocions. Un espai que mostre l'empeny, la precisió, el colorit i la solemnitat de cadascun dels balls de la Processó de la Mare de Déu de la Salut, de la Muixeranga, Bastonets, Arquets, Carxofa, Pastoretes, Llauradores, i Tornejats, dels Misteris i Martiris, Personatges Bíblics, etc., tot aquest continu de sensacions que durant els màgics dies de setembre, viuen tant els algemesinencs com tots aquells que any rere any s'acosten al poble per a sentir aquesta, que és la nostra festa i la de tots.

Història, música, indumentària, costums, anècdotes, gastronomia festera, objectes i documents etc., presentats de manera directa i didàctica seran el punt referenial a partir del qual es presentaran tots els espais expositius. El museu és a més seu física de L'inventari General de les Festes Valencianes desenvolupat pel departament de sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València-Estudi General.

El Museu, subseu de la XARXA DE MUSEUS de la Diputació de València cerca consolidar-se com un important centre d'investigació sobre
LA FESTA, on romandran arxivats e informatitzats, per a consulta publica, en suport fotogràfic sonor i audiovisual els aspectes més rellevants de les celebracions festives valencianes. A més es tindrà especial cura amb l'educacio i l'oci, articulant ofertes temporals de caràcter didàctic com tallers i quaderns per al públic en edat escolar, mostres, expocicions temporals, concerts, teatre i exhibicions d'elements festius. http://www.museuvalenciadelafesta.com/ (20-05-2013)
Campanes El convent fou desamortitzat en el segle XIX i les campanes passaren a la Diputació, al menys la campana major de l'antiga Beneficència, ara centre cultural, que demana la benedicció de Sant Vicent "per aquest convent d'Algemesí".

Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

AutorTítolData
MUSEU DE LA FESTA ALGEMESÍExposició "Als ulls d'un campaner"2017
4 Fotos
Fitxes de les campanes
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-11-2023

Campanes actuals

LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
Interior del museuGabriel (badada)ROSES ATZENETA19564243

  • ALGEMESÍ: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 16-04-2024
    Convertir a PDF