Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Roc - NOVELDA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 5550)
Data de construcció Segle XVII, reformada al XX
Descripció L'església parroquial, situada a l'ermita de Sant Roc, disposa d'una espadanya de senzilles formes. Aquesta remata la façana principal de l'edifici i té una única finestra amb arc de mig punt sense més elements arquitectònics o decoratius a excepció d'una motllura.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original La campana estava instal·lada amb truja de fusta i dotada d'accesorios per al seu toc manual a distància.
Estat anterior L'any 2014 la campana estava en un estat de conservació regular, instal·lada a la finestra de l'espadanya amb truja de ferro i mecanitzada amb electromall trifàsic i motor de vol continu. Tenia batall lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és bo, al igual que el de la campana. Aquesta està instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls. El batall està reforçat amb cable de seguretat.
Campanes Disposa d'una campana, fosa l'any 1941 als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida i dedicada a Sant Roc i la Mare de Déu dels Socors.
Tocs tradicionals de campanes La campana es tocaria a distància.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Intervencions L'espadanya segurament es va construir durant la segona meitat del segle XVII. L'antiga campana segurament va desaparèixer durant la Guerra Civil (1936-1939) i l'any 1941 es va fondre l'actual. Durant la segona meitat del segle XX es va mecanitzar el seu toc. Per fer-ho possible canviaren la truja de fusta per altra de ferro i instal·laren un electromall monofàsic i motor de vol continu. Aquesta instal·lació, documentada l'any 2014, ja hi havia desaparegut l'any 2019. En aquesta data disposava de truja de ferro i una nova mecanització.
Autor
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Primera presa de dades] (20-04-2014)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada i fitxa] (12-04-2019)
  • 4 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 16-07-2019

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    EspadanyaSocors i Sant RocROSES SOLER, JUAN BAUTISTA19415174

  • NOVELDA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 28-03-2024
    Convertir a PDF