Inventari de Campanes

Parròquia de la Puríssima Concepció - BENIMASSOT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 552)
Data de construcció XVIII, restauració a principis del segle XX.
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana principal de l'església. És de planta rectangular, adaptada a l'espai, i de tres cossos. El primer està integrat dins del temple parroquial i segurament construït amb els mateixos materials: maçoneria al mur i sillars als angles visibles. A la part superior d'aquest hi ha una esfera del rellotge i una motllura que el separa del segon cos. Aquest disposa de quatre finestres amb arc de mig punt per a les campanes, emmarcades amb sillars de pedra, elements que també trobem als angles. El tercer cos és el típic remat amb dos nivells i una finestra a cada una de les cares. El primer nivell té, a més, uns arcs en diagonal. La torre està rematada per una creu amb veleta.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les campanes conservaren la instal·lació tradicional fins a la dècada dels anys 80 del segle XX. Tenien unes truges de fusta de perfil tradicional local, semblant al d'altres localitats de la zona.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo i està pintat amb el mateix color que l'església, excepte les parts amb sillars de pedra. La maquinària del rellotge està situada a l'habitació que hi ha just baix de la sala de les campanes i en funcionament. Les dos campanes estan instal·lades amb truges de ferro de la foneria Manclús i pintades de verd, menys la creu que ho està de roig. Estan mecanitzades amb motors de vol continu i disposen de cordes al batall per repicar-les des de l'interior del temple parroquial. La gran té una maça horària per accionar els tocs horaris.
Campanes Té dos campanes. La xicoteta està porta els noms de Maria i Josep i es va fondre en 1828. Les característiques formals de la campana com per exemple les anses, la creu o la distribució dels cordons; permeten atribuir-la al fonedor Domingo Roses Vila. Tampoc indiquen les inscripcions de la campana major el seu autor, però elements com les anses, la creu o els triangles decorats, permeten atribuir-la al fonedor Jaime Rosas (possiblement el pare perquè té un fill amb el mateix nom). Es va fondre l'any 1856 i està dedicada a la Puríssima.
Tocs tradicionals de campanes Les dos campanes es repicaven manualment des dels peus de la torre per mitjà de llargues cordes unides als respectius batalls. Es repicaven de forma combinada per als diversos tocs amb ritmes canviants en funció del toc. També es voltejaven manualment des de la sala de les campanes i a més la major tocava hores amb repetició i mitges.
Tocs actuals de campanes Les campanes voltegen de forma automàtica i la major toca hores repetides i mitges. Es repiquen manualment per a les misses i soterrars.
Intervencions La torre possiblement es va construir durant la segona meitat del segle XVIII amb una estètica semblant al d'altres construccions barroques de l'època. A principis del segle XX es va restaurar. Durant el segle XIX es varen fondre les dos campanes, en 1828 la més xicoteta i 1865 la gran. Aquestes no les destruïren durant la Guerra Civil (1936-1939) i als anys 80 del segle XX canviaren les truges de fusta antigues per altres de ferro i les mecanitzaren amb motors de vol continu. Afortunadament no instal·laren electromalls trifàsics.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de les campanes ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devien ser restaurades. Les campanes s'ha de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional valencià. Els motors s'han de canviar per altre d'impuls que permeten el toc manual i imiten la forma tradicional de tocar o bé deixar-les per voltejar de forma manual.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (24-09-1998)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; CANET LLODRÀ, Ximo [Documentació del campanar i les campanes] (16-02-2020)
  • Rogle, roda de campanes
    Està situada a l'interior de la sagristia i té sis campanes. Sembla posterior a 1939. També hi ha una peça amb quatre campanetes que es feien sonar per a la consagració.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    CAMPANERS DEL COMTATHui ens hem despertat amb una notícia molt trista, ha faltat Juan Canet Moll, el campaner de Benimassot2022

    Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    PersonaVídeoDataDuració
    CANET MOLL, JUANToc de foc 201900:19
    CANET MOLL, JUANPrimer toc de missa major 201900:21
    CANET MOLL, JUANPrimer toc de missa major 201900:21
    CANET MOLL, JUANPrimer toc de missa diària 201900:24
    CANET MOLL, JUANPrimer toc de missa diària 201900:24
    CANET MOLL, JUANToc de Combregats 201900:27
    CANET MOLL, JUANToc de Combregats 201900:27
    CANET MOLL, JUANSenyal de Difunt (Home) 201900:28
    CANET MOLL, JUANSenyal de Difunt (Home) 201900:28
    CANET MOLL, JUANToc de l'Ave Maria 201900:14
    CANET MOLL, JUANToc de Sermó 201900:11
    CANET MOLL, JUANToc de Sermó 201900:16
    CANET MOLL, JUANCel cel (Difunt de xiquet) 201900:21
    CANET MOLL, JUANCel cel (Difunt de xiquet) 201900:11
    14 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 19-02-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesMaria i Josep (1)ROSES VILA, DOMINGO (BENISSODA)18284864
    Sala de les campanesPuríssima Concepció (2)ROSES, JAIME 185675244

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent En marxa

    AutorBLASCO, MANUFACTURAS
    Empresa de mantenimentBLASCO, MANUFACTURAS
    Data de construcció 1960ca
    Descripció El rellotge està situat dins d'una habitació, ubicada baix de la sala de les campanes. El remuntatge està mecanitzat i mou l'esfera. A més acciona els tocs horaris (hores i mitges). Va ser adquirit als tallers de Manufacturas Blasco de Roquetas entorn de l'any 1960.

    Autors de la documentació

    • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (24-09-1998)
    • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització i documentació fotogràfica] (16-02-2020)
    Actualització 18-02-2020
    7 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • BENIMASSOT: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF