Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Anna de Campell - LA VALL DE LAGUAR (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 516)
Data de construcció Segle XIX, reformat a finals del XX
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana principal de l'església. És de planta quadrada i té tres cossos. El primer té una finestra tapiada, possiblement una antiga destinada a les campanes i aprofitada per a col·locar l'esfera o mostra del rellotge. Una senzilla motllura separa el primer del segon cos. Aquest presenta quatre finestres amb arc de mig punt i es combina el mur enlluït amb la rajola vista. El tercer cos presenta dos altures amb un arc per cada lateral. El primer té uns arcs disposats en diagonal i el segon uns aletons i pinacles. Presenta una coberta a quatre aigües amb creu i penell.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior L'any 1994 les dos campanes estaven instal·lades amb truges de ferro de la foneria Roses. La gran tenia una maça horària per als tocs horaris i cadena al batall per a repicar-la des dels peus de la torre. El campanar tenia un senzill remat.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo, així com el de les campanes. Aquestes estan instal·lades a les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Tenen un motor d'impuls i electromall monofàsic. Els batalls estan lligats i reforçats amb cable de seguretat.
Conservació, manteniment
Campanes Té dos campanes. La xicoteta és de l'any 1967 i de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida. Està dedicada a la Divina Pastora. La gran es va fondre en 1974 als tallers de la foneria Manclús del Grau de València i està dedicada a Santa Anna, titular del temple parroquial.
Tocs tradicionals de campanes La campana gran tocava les hores amb una maça horària connectada a la maquinària del rellotge i es repicava des dels peus de la torre. Les dos es voltejaven manualment des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Les dos campanes es voltegen i repiquen de forma automàtica.
Intervencions Amb posterioritat a l'any 1994 es va reformar la torre amb la restauració del primer i segon cos. A més, substituïren el remat original per altre a dos altures i típic dels campanars valencians del segle XVIII. Les dos campanes varen ser restaurades per 2001 Técnica y Artesanía al mateix temps que la resta de campanes del municipi. Les baixaren de la torre i als tallers de restauració les netejaren per dins i per fora i canviaren les truges de ferro per altres noves de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment varen quedar instal·lades a la sala de les campanes i mecanitzades amb motor d'impuls i electormall monofàsic.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (05-07-1994)
  • 5 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 13-08-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesDivina Pastora (1)ROSES ATZENETA19675596
    Sala de les campanesSanta Anna (2)MANCLÚS, SALVADOR197476254

  • LA VALL DE LAGUAR: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF