Inventari de Campanes

Ermita del Santíssim Crist de l'Agonia - ALGEMESÍ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 5080)
Data de construcció 1792, reformada en 1944
Descripció L'Ermita compta amb una espadanya. Aquesta està ubicada a la part alta de la façana principal i té una finestra amb arc de mig punt. La finestra està emmarcada per dos pilastres toscanes amb aletons als laterals. Compta amb un frontó corb amb creu i dos pinacles als costats.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior L'any 2011 es va documentar l'espadanya amb la pintura blanca molt deteriorada per l'acció dels agents climàtics. La campana estava en regular estat, instal·lada amb la truja de fusta original i cigonyal, deteriorats per la continua acció dels agents climàtics.
Estat actual L'any 2016 es documenta l'espadanya en bon estat de conservació, pintada de blanc. L'estat de conservació de la campana és igualment bo, instal·lada a la finestra de l'espadanya de l'ermita amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Compta amb un cigonyal per voltejar-la manualment des del interior de l'ermita. A més té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes Té una campana, fosa l'any 1944 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla. Disposa d'una inscripció al·lusiva a la Sagrada Família, molt comú a les inscripcions de les campanes entre el segle XVIII fins mitjans del segle XX.
Tocs tradicionals de campanes La campana es voltejava manualment des del interior de l'ermita per mitjà d'una llarga corda unida al cigonyal.
Tocs actuals de campanes La campana conserva els usos tradicionals.
Intervencions L'ermita va ser construïda l'any 1792, alçant l'espadanya seguint els models barrocs. Durant la Guerra Civil (1936-1939) va desaparèixer la campana. En 1944 es va restaurar l'ermita, sent fosa una nova campana. Entre 2011 i 2014 l'ermita s'ha pintat i restaurat la campana. Electrorecamp S.L, l'ha netejant per dins i per fora i canviant la truja per altra nova de fusta de perfil semblant a l'antiga. S'ha instal·lat també amb cigonyal per voltejar-la manualment.
Autor
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de l'estat previ a la restauració] (08-10-2011)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la restauració] (07-09-2016)
  • 6 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 21-12-2016

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesJesús, Maria i Josep (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)19444553

  • ALGEMESÍ: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 26-04-2024
    Convertir a PDF