Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Vicent Ferrer - ALCOLEJA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 48)
Data de construcció Segles XVIII-XIX
Descripció El campanar està situat un lateral de la façana principal de l'església i destaca quant a penes d'aquesta. Sols sobreïx el cos de les campanes, que té planta quadrada i té quatre finestres amb arc de mig punt (una per cada lateral). A l'exterior hi ha algunes franges, semblants a les pilastres, i una cornisa sobre la qual està situat la coberta de teula a quatre aigües i creu. Està construït amb maçoneria enlluïda i amb alguns elements en carreus de pedra. La torre té una escala interior que permet arribar fins a la sala de les campanes. Poc abans d'aquesta està la sala del rellotge.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les quatre campanes estaven instal·lades amb truges de fusta de perfil tradicional local. Algunes tenien llargues cordes unides als batalls i la gran tenia una maça horària exterior.
Estat anterior L'any 1998 les campanes tenien electromalls trifàsics (menys la xicoteta).
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. La maquinària del rellotge està guardada al seu lloc original però no funciona. Les quatre campanes estan instal·lades amb truges de ferro de la foneria Manclús i mecanitzades amb motor de vol continu i les tres grans amb electromalls. La tercera té un electromall trifàsic i les altres dos disposen d'electromalls monofàsics. Els batalls estan lligats i reforçats amb cable de seguretat. La xicoteta té un sistema de fixació del batall rígid i sembla que és l'original de quan es va fondre la campana. El batall no té cable de seguretat.
Campanes Té quatre campanes. La xicoteta està dedicada a Santa Teresa i data de l'any 1924. Es pot atribuir a la foneria Hijos de L. Roses o Manuel Roses Santos. Les dos campanes següents també són anònimes i daten de l'any 1886. Una està dedicada a la Sagrada Família (la tercera) i la major a la Mare de Déu dels Desemparats, patrona del poble. La gran actual és de l'any 2000 i de la foneria Campanas Ribera. És resultat de la refosa d'altra campana que datava de 1924, de la qual còpia diversos elements com les garlandes o inscripcions.
Tocs tradicionals de campanes Algunes de les campanes es repicaven de forma manual des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes unides als batalls i es voltejaven des de la sala de les campanes. La gran segurament interpretava tocs horaris.
Tocs actuals de campanes Les quatre campanes es voltegen i les tres majors es repiquen automàticament.
Intervencions El campanar possiblement es va construir a entorn de 1788 (data que figura a un carreu del temple) o ja al segle XIX. En 1886 es varen fondre dos campanes i en 1924 altres dos. L'any 1985 es va mecanitzar la campana xicoteta i sembla que les altres tres es mecanitzaren posteriorment, en 1987. Es canviaren les truges de fusta per altres de ferro i mecanitzaren totes les campanes amb motors de vol continu i electromalls trifàsics. Aquesta intervenció va suposar la pèrdua de les instal·lacions tradicionals i dels tocs antics. L'any 2000 es va refondre la campana major.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de les campanes ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. Les campanes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. Els motors s'han de canviar per altres d'impuls que permeten el toc manual i imiten la forma tradicional de tocar. Igualment cal renovar els electromalls trifàsics per altres monofàsics.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (03-06-1998)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent, MORANT SILVESTRE, Ximo, SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació fotogràfica del campanar i les campanes] (10-03-2017)
  • Rogle, roda de campanes
    Té un rogle de senzilla factura a la sagristia.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    COLLA DE CAMPANERS D'ONTINYENTEl campanar mòbil a Alcoleja2018
    9 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 22-04-2020

    Campanes desaparegudes

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sant Vicent Ferrer (refosa)192487381

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesSanta Teresa (1)ROSES SANTOS, MANUEL19244243
    Sala de les CampanesJesús, Maria i Josep (2)18865491
    Sala de les campanesMare de Déu dels Desemparats (3)188669190
    Sala de les campanesSant Vicent Ferrer (4)RIVERA, CAMPANAS200084.5349

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    Empresa de mantenimentMANCLÚS, SALVADOR
    Data de construcció 1950ca

    Autors de la documentació

    • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent, MORANT SILVESTRE, Ximo, SARRIÓ ANDRÉS, Pau m (10-03-2017)
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 09-02-2021
    7 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • ALCOLEJA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF