Inventari de Campanes

Ermita de la Mare de Déu dels Dolors Gloriosos - TURÍS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 4227)
Data de construcció Segle XVII
Descripció La torre es troba ubicada als peus de l'ermita, és de planta quadrada i té dos cossos. La torre està construïda en pedra. El primer cos compta amb dos trams de similar factura, alçats amb maçoneria i sillars de pedra als angles, separats per una motllura. Aquest està separat de l'altre per una cornisa, damunt la qual trobem el segon cos o de les campanes. Aquest té quatre finestres i està construït amb sillars. Està rematat per una cornisa amb pinacles als àngles i un xicotet cupulí. La torre disposa d'una escala interior de caragol d'ull obert, que puja fins arribar a la Sala de les Campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Sembla que abans de la Guerra Civil disposava almenys de dos campanes. D'aquestes queden a una de les finestres de la Sala de les Campanes restes del suport dels coixinets. La campana que té la torre estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià.
Estat actual La fàbrica de la torre es troba en bon estat de conservació. Els murs interiors i la Sala de les Campanes estan pintats. La campana es troba instal·lada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsci. Compta amb batall lligat.
Campanes Disposa d'una campana, denominada Miracle. Aquesta és una campana típicament industrial i de fabricació seriada. Va ser fosa al Grau de València als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal sense estar encarregada per a cap lloc. Aquest fet va ser comú a partir dels anys 40. Les inscripcions s'afegiren amb posterioritat, quan l'encarregaren per a L'Ermita de la Mare de Déu dels Dolors de Turís. Per aquest motiu les lletres del nom de la campana, també de bronze, s'adheriren a la superfície de la mateixa. La resta s'afegiren indicint a la superfície del bronze.
Tocs tradicionals de campanes La campana es tocaria manualment per al culte de l'ermita.
Tocs actuals de campanes La campana volteja i repica automàticament.
Intervencions La torre forma part de l'antic temple parroquial, que en finalitzar les obres del nou va passar a ser una ermita. La torre podria ser una construcció del segle XVII. Durant la Guerra Civil (1936-1939) es tiraren les campanes des de dalt del campanar. El 14 d'abril de 1946 era beneïda una nova campana. Durant la segona meitat del segle XX va ser mecanitzada, canviant la truja de fusta per altra de ferro. La mecanització es va completar amb la instal·lació d'un motor de vol continu i electromall trifàsic.

L'any 1997 es van fer obres de consolidació importants, repàs dels sillars, substitució dels deteriorats i neteja de la cuberta. Igualment es van fer obres per la estabilitat de la coberta en un volta de formigó, i per últim s'ha revestit amb una planxa de coure patinat.
Propostes La instal·lació actual de la campana no té cap vinculació amb la tradicional, per aquest motiu es deuria restaurar. La truja actual de ferro es deu canviar per altra de fusta, de perfil tradicional valencià. El bronze es deu netejar per dins i fora, de forma que la campana recupere la sonoritat original. Finalment els mecanismes de vol es deurien renovar per un motor d'impulsos i electromall monofàsic, que imiten els tocs tradicionals i permeten tocar manualment.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (10-11-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i la campana] (29-05-2015)
  • Rogle, roda de campanes
    En la Sagristia trobem un rogle, de reduïdes dimensions. Està ubicat entre unes bigues pintades de color roig.

     

    9 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 09-03-2021

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesMiracle (1)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194661131

  • TURÍS: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 18-04-2024
    Convertir a PDF