Inventari de Campanes

Ermita del Sant Crist de Torrent d'En Fenollet - LLANERA DE RANES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 4204)


Data de construcció S. XVIII, reconstruïda a mitjans del XX.
Descripció En la façana de l'ermita es localitza l'espadanya de l'ermita, que compta amb una sola finestra, sense elements ornamentals. Està rematada per una teulada a dos aigües i completament pintada de blanc.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original L'ermita comptaria amb una espadanya anterior, possiblement coetània a la construcció de l'edifici. Aquesta seria d'estil barroc.
Estat actual L'espadanya es troba en un bon estat de conservació, i com hem comentat pintada de blanc. La campana està instal·lada en la finestra, conservant la instal·lació tradicional. La truja de fusta es troba en mal estat de conservació i seria necessària una restauració de la mateixa per tal de preservar la seua conservació. En la mesura de les possibilitats aquesta truja deuria ser conservada o les màximes parts possibles de la mateixa, en cas de canviar-la es deuria fer una rèplica de similars proporcions.
Campanes La campana va ser fosa en l'any 1733 i per la seua advocació sembla que en orige es va fondre per a la primitiva Parròquia de Sant Llorenç de Torrent d'En Fenollet. El nucli de població va perdre la categoria de municipi en 1840 i la parroquialitat, sent derribada l'església a mitjans del segle XIX. La campana, que estaria ubicada en una espadanya o campanar, deuria passar en eixe moment a l'Ermita del Crist, on es conserva actualment.
Intervencions L'ermita del Crist es una construcció barroca, característica del segle XVIII, que comptaria ja amb una espadanya. L'actual sembla una construcció recent, reconstrucció de l'anterior, que es deuria enderrocar. Aquesta intervenció sembla datable de mitjans del segle XX.
Notes Eclesiàsticament depèn de la parròquia de Rotglà i Corberà, tot i estar l´ermita dins del terme de Llanera de Ranes.
Autors de la fitxa de la torre
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (01-10-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; RUIZ i ENGRA, Toni; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de l'ermita i la campana] (06-02-2015)
 • 5 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 10-02-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaSant Llorenç (1)17334346

 • LLANERA DE RANES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar a la pàgina anterior
 • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
  Generalitat Valenciana
  © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
  Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2019)
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  Última modificació: 06-12-2019
  Convertir a PDF