Inventari de Campanes

Parròquia de la Immaculada Concepció - ALCÀNTERA DE XÚQUER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 42)
Data de construcció 1914-1920ca
Descripció El campanar, de planta quadrada i tres cossos, es troba ubicat a un lateral de la façana principal. Té un basament de sillars als cantons i maçoneria a la resta del mur. El primer cos compta amb dos trams d'igual factura i una motllura separant els dos trams. El segon cos disposa de quatre finestres per a les campanes, estant l'orientada a la cara nord parcialment tapiada. A l'exterior disposa de dos pilastres toscanes a cada cara. A la sud trobem l'esfera del rellotge. Una cornisa separa aquest cos del tercer, que té una balustrada amb pilastres delimitant l'espai i té una torreta central amb arcs en diagonal. La torre està rematada per una coberta amb teula. Al centre d'aquesta hi ha una creu amb veleta i una imatge de la Puríssima.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior La documentació de l'any 1995 va permetre conèixer l'estat previ a la mecanització de les campanes. Les tres disposaven de llargues cordes unides als batalls per repicar-les des dels peus del campanar. Els martells exteriors estaven preparats per accionar el toc de les hores.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és adequat, pintat a la cara exterior de forma que es destaquen amb color blanc els elements ornamentals. L'interior està tot pintat de blanc. No hi ha excessiva brutícia, tan sols a la sala de les campanes trobem un poc. La maquinària del rellotge es conserva a la ubicació tradicional, es a dir, a una habitació situada dalt de la Sala de les Campanes. També es conserven els antics martells exteriors de la campana gran i la menor, així com diversos elements que servien per accionar el toc de les hores.

L'estat general del conjunt de campanes és igualment l'adequat, a excepció de la menor. Aquesta té un electromall monofàsic que colpeja excessivament baix i que està trencant la campana, existint el risc de que li cause un trencat important al llavi. Les tres campanes conserven les truges de fusta originals, tan antigues com les pròpies campanes (excepte la denominada "Ave Maria", que deu ser de meitats del segle XIX. Els ferratges també són els originals. Les tres campanes estan mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposen també de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes El campanar té tres campanes del major interés, ja que no sols són antigues (seglex XVII, XVIII i XIX) sinó que també conserven la instal·lació tradicional (truges de fusta), tant interessants i antigues o més que les pròpies campanes. La menor està dedicada va ser fosa l'any 1848 i sembla obra de Jaime Roses. Campanes semblants a aquesta i del mateix any trobem a Beneixida, Cotes i Càrcer. La Mitjana, denominada "Ave Maria", va ser fosa l'any 1653. Tampoc indica el fonedor, no obstant presenta unes imatges de Sant Antoni de Pàdua i Sant Josep idèntiques a les de la "Juana" d'Ayora. La major va ser fosa l'any 1770 i podem atribuir-la al fonedor Vicente Roses de Benissoda.
Tocs tradicionals de campanes Per una banda es tocaven els tocs horaris, accionats per la maquinària del rellotge, tocant quarts i hores. Les tres campanes es voltejaven des de la mateixa Sala de les Campanes i repicaven des dels peus de la torre per mitjà de llargues cordes unides als batalls.
Tocs actuals de campanes Les dos menors toquen els quarts i la gran les hores. Voltegen i repiquen automàticament.
Intervencions L'actual temple parroquial es va començar a construir l'any 1914 segons fa constar José Sanchis Sivera. Després d'una interrupció de les obres per falta de finançament es van acabar les obres del campanar als anys 20. La Guerra Civil (1936-1939) no va afectar al conjunt de campanes de la parròquia, restant al seu lloc els tres bronzes. A mitjans dels anys 50 del segle XX es va instal·lar la maquinària del rellotge a un espai situat entre la Sala de les Campanes i el tercer cos de la torre. Per tal de que les campanes marcaren les hores es dotaren de martells exteriors que eren accionats per la mateixa maquinària. Posteriorment a l'any 1995 es va mecanitzar el funcionament dels tocs. Afortunadament tan sols es canviaren els rodaments, mantenint les truges i els ferratges antics, instal·lant motors d'impuls i electromall monofàsic.
Propostes Vista la importància del conjunt de campanes i les instal·lacions proposem que es porte un manteniment de truges i ferratges. L'estat de conservació és bo, no obstant, deurien ser revisades les truges per conservar la instal·lació tradicional.

Qualsevol intervenció futura a les campanes o a les instal·lacions deu tindre en compte la importància de conservar els dos elements. No es deuen canviar ferratges o la truges si no és estricament necessari per a garantir la conservació de les campanes.
Autor
  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (04-08-1995)
  • ASPAS PERIS, Pep (19-08-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes] (28-10-2016)
  • Rogle, roda de campanes
    Hi ha un rogle documentat amb diverses campanetes que semblen totes soltes.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    RELOJES Y CAMPANAS MONUMENTALESLas campanas de Alcantara del Xúquer empiezan su restauración2020
    16 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 22-11-2016

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de campanesSant Francesc Xavier (1)ROSES, JAIME 18484656
    Sala de campanesAve Maria (2)16535596
    Sala de campanesSants de la Pedra (3)ROSES, VICENTE177070199

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    AutorBLASCO, MANUFACTURAS
    Empresa de mantenimentBLASCO, MANUFACTURAS
    Data de construcció 1950ca
    Descripció El rellotge està ubicat a una habitació entre la Sala de les Campanes i el tercer cos de la torre. Es troba parada, però es conserva sencera. A una de les peces es poden intuir les lletres "ROQUETES", tot i que estan parcialment esborrades. Hi ha unes lletres abans d'aquestes però són il·legibles. Per tant, la maquinària es pot atribuir a MANUFACTURAS BLASCO de Roquetes (Tarragona), datada de mitjans del segle XX.

    Autors de la documentació

    • ASPAS PERIS, PEP (19-08-2008)
    • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la maquinària] (28-10-2016)
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 22-11-2016
    7 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • ALCÀNTERA DE XÚQUER: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 20-04-2024
    Convertir a PDF