Inventari de Campanes

Ermita de la Mare de Déu dels Desemparats del Carraixet - TAVERNES BLANQUES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 413)
Data de construcció 1935-1936, 1942
Descripció L'ermita té una espadanya, que remata la façana principal de l'edifici. Aquesta està organitzada en dos nivells i construïda amb rajola. El primer nivell té dos arcs de mig punt, emmarcats per pilastres toscanes. Als laterals hi ha dos aletons de forma còncava. Una cornisa separa aquest nivell del segon, que té una finestra central i dos aletons laterals. Està rematada per una cornisa i frontó de formes circulars i una creu amb les innocents. La part posterior de l'espadanya és completament llisa i està pintada de blanc.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'espadanya es troba en bon estat de conservació. De les campanes, dos conserven la instal·lació tradicional amb les truges de fusta. Estan mecanitzades amb motors d'impuls i electromalls monofàsics. Les dos disposen de batall, però sols el de la gran està reforçat amb cable de seguretat. La campana més xicoteta està dotada amb truja de ferro imitant el perfil tradicional de fusta valencià i està mecanitzada amb motor de vol continu.
Campanes L'espadanya té un conjunt de tres campanes. La mitjana, dedicada a Santa Caterina, possiblement procedent de l'antiga ermita. És d'autor anònim i va ser fosa l'any 1716. L'any 1942 es va fondre la campana gran, dedicada a la titular de l'ermita, als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal de València. La campana més xicoteta va ser fosa l'any 1995 per la foneria càntabra Hermanos Portilla.
Tocs tradicionals de campanes Les dos campanes grans es voltejaven manualment, sembla que accedint a l'espadanya. Possiblement es repicaren per alguns tocs.
Tocs actuals de campanes Les tres campanes voltegen automàticament. Dos d'elles tenen també d'electromalls.
Intervencions L'actual ermita, alçada al lloc on la Confraria dels Innocents de València soterrava als ajusticiats va ser reconstruïda a partir de l'any 1935. En 1936 l'esclat de la Guerra Civil va paralitzar les obres, que ja estaven prou avançades. En 1942 es van concloure i a més d'instal·lar l'antiga campana es va fondre una nova. L'any 1995 es va afegir una campana nova i posteriorment es mecanitzaren les altres dos, però conservant les truges antigues i canviant els rodaments.
Propostes La instal·lació de les dos campanes grans té valor històric i cultural, per tant s'ha de conservar i restaurar, sols s'admetrà una substitució de les truges si aquestes no asseguren l'estabilitat del conjunt i es fan noves de perfil semblant al de les antigues. En el cas de la campana gran es podria, en una intervenció futura, canviar el braç per altre més gran i ample, que millore la seguretat del conjunt. La truja de la campana xicoteta es deu canviar per altra de fusta de perfil semblant al de la mitjana i el motor canviar per altre d'impuls. A més el batall de la mitjana es deu reforçar amb cable de seguretat.
Autor
  • LLOP LLUCH, Francisco José (01-12-1989)
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (14-02-2003)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxes] (05-11-2014)
  • 4 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 25-07-2018

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    EspadanyaSalvador (1)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)19943525
    EspadanyaSanta Caterina (2)17165072
    EspadanyaDesemparats (3)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194264152

  • TAVERNES BLANQUES: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 19-04-2024
    Convertir a PDF