Inventari de Campanes

Església de Sant Ramon Nonat de Xirles - POLOP DE LA MARINA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 358)
Data de construcció Principis del segle XX
Descripció L'església té un senzill campanar, alçat al centre de la façana principal de l'església. És de planta quadrada i disposa d'un únic cos amb una finestra amb arc de mig puntal mur que es correspon amb la façana principal del temple. A un lateral hi ha altra finestra més xicoteta. A la part superior del campanar hi ha una motllura. El conjunt està construït amb maçoneria.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original La campana estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Possiblement tenia una corda unida la batall per repicar-la a distància.
Estat anterior L'any 1998 el campanar estava completament pintat de blanc, com la façana principal de l'església. La campana conservava la instal·lació tradicional.
Estat actual El campanar està pintat de blanc per tres costats excepte la que correspon amb la façana principal on és visible la pedra. La campana està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta semblant a les de perfil tradicional valencià. Té un motor d'impuls i electromall monofàsic, així com un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Conservació, manteniment
Campanes Té una campana, denominada Maria Ramona i fosa l'any 1929 als tallers de la foneria Enrique Costa d'Albaida i és una de les poques campanes documentades d'aquesta època que va eixir d'aquest taller. No la destruïren durant la Guerra Civil (1936-1939).
Tocs actuals de campanes La campana es volteja automàticament.
Intervencions L'ermita es va construir al segle XVIII, no obstant això, el campanar actual podria ser resultat d'alguna reforma o reconstrucció a principis del segle XX. En 1929 es va fondre la campana. Poc després de l'any 2000 es va restaurar la campana, canviant la truja de fusta per altra semblant i mecanitzant la campana amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall també es canvià.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (1998)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (01-07-2019)
  • 5 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 04-04-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesMaria Ramona (1)COSTA, ENRIQUE192962138

  • POLOP DE LA MARINA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 28-03-2024
    Convertir a PDF