Inventari de Campanes

Capella del Ecce Homo - PEGO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 342)
Data de construcció 1757-1776 (capella), mitjans del XIX (campanar)
Autors de la documentació Fra Francisco Cabezas (capella)
Descripció La capella té un singular campanar de planta triangular. La base d'aquest està integrat a les façanes de la capella i combina els carreus de l'angle amb la maçoneria de la resta del mur. Un segon nivell ja sobreïx de la construcció i és de rajola amb dos dels cantons aixamfranats. Una cornisa de pedra separa aquest nivell del següent. El tercer repeteix l'esquema de l'anterior però presenta tres finestres amb arc de mig punt, emmarcades per pilastres toscanes aparellades i les dels angles ocupant l'aresta. Als cantons aixamfranats també hi ha una sèrie de pilastres. Aquestes no estan presents a la cara de la torre orientada cap a la cúpula. Un entaulament i cornisa serveixen de base a la coberta de teula amb pinacle central amb creu i penell. La torre té una escala interior que permet accedir fins a la sala de les campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. La finestra que té la campana presenta una estructura metàl·lica exterior. L'estat de conservació de la campana és regular. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu.
Conservació, manteniment
Campanes Té una campana, fosa l'any 1994 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València) i dedicada al Ecce Homo.
Tocs tradicionals de campanes Sembla que es repicava des de la base de la torre per mitjà d'una corda al batall i la voltejaven, també manualment, des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Intervencions Durant la dècada dels anys 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. La truja anterior es canvià per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu. En 2020 el batall antic ja havia estat substituït per un altre d'Electrorecamp. Amb posterioritat a la primera presa de dades s'ha instal·lat a la finestra on es troba col·locada la campana una antiestètica gàbia per evitar la caiguda del batall al carrer.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment cal canviar el motor de vol continu per un d'impuls. Per altra banda cal retirar la reixa.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (12-07-1994)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (28-08-2020)
  • 8 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 28-08-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesSantíssim Ecce Homo (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)194486368

  • PEGO: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF