Inventari de Campanes

Monestir de la Saïdia (antic) - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 3071)
Descripció El Reial Monestir de la Saïdia, també Santa Maria de Gratia Dei, fou un monestir de l´orde del Cister fundat a la ciutat de València arran de la seua conquesta per part de Jaume I.
El Monestir de la Saïdia es trobava a la vora del riu Túria, al marge esquerra, en el que s´anomenava el Pla de la Saïdia, lloc aleshores fora de la ciutat i envoltat d´horta.
Una vegada acabada la guerra del Francés (1810) va caldre reedificar el monestir. Les obres s´encarregaren als arquitectes de la Reial Acadèmia de Sant Carles de València, Maties Llorens i Joaquim Tomás Sanz, aprovant-se els plans davant la Junta d´Arquitectura de l´Acadèmia el 1817. La primera pedra del nou convent es va col•locar al març de 1819, avançant les obres a bon ritme gràcies a aportacions de particulars, tant en metàl•lic com de materials. Els arquitectes van tindre l´encert d´incloure elements rescatats entre les ruïnes de l´antic convent en el nou.
La nova església del monestir no s´inaugurà fins 1879, obra de l'arquitecte Joaquim Tomàs, quan les principals estances del convent ja estaven acabades pràcticament.
L´edifici del monestir s´enderrocà, per segona vegada i definitivament, en els anys seixanta del segle XX i la comunitat es traslladà a Benaguasil.
(Informació de Wikipedia)
Campanes RUIZ DE LIHORY en la seua "Música en Valencia" diu que la Saïdia comptava amb 2 campanes.
Intervencions Salvador MANCLÚS, entre 1962 i 1963 va posar truges metàl·liques a les tres campanes amb cigonyal per tocar-les a distància.
Salvador MANCLÚS factura en febrer de 1965 dos martells i dos vols elèctrics, encara al Monestir de la Saïdia de València, però en desembre del mateix any ja revisa el sistema elèctric del nou monestir a Benaguasil.

Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

AutorTítolData
RUIZ DE LIHORY, José (Barón de Alcahalí)La Música en Valencia - Campanas de Valencia1987
7 Fotos
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 22-02-2023


  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 19-04-2024
    Convertir a PDF