Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Antoni Abat - L'Ermita - LA VILA JOIOSA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 257)
Data de construcció 1917
Descripció El campanar és un afegit al temple i està situat davant de la façana principal d'aquest. Té un primer nivell que serveix de pòrtic d'entrada a l'església i per aquest motiu presenta tres arcs de mig punt a tres de les cares per permetre l'accés a l'església. Aquest pòrtic està recobert amb pedra a l'exterior amb un aspecte rústic. El primer cos de la torre està pintat amb una imitació de sillars de pedra i dos colors. Els dels angles imiten l'aspecte rústic i rugós. Té una franja amb decoracions semblants a les puntes de diamant que el separen del segon cos. Aquest presenta quatre finestres, una a cada costat, amb arc apuntat i emmarcat per unes motllures exteriors. Les finestres estan tapades per unes reixes exteriors que permeten el volteig de les campanes. La decoració exterior és semblant al del primer cos i hi ha un entaulament a la part superior. El terrat està delimitat per una balustrada.

La ubicació del campanar fa que l'accés a la torre es realitze pel cor alt que se situa als peus de l'església. Presenta una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de les campanes. Aquest espai està recobert per una volta semiesfèrica.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original A principis del segle XX ermita tenia una senzilla espadanya amb una única finestra i una campana. Les campanes estaven instal·lades des de la construcció del nou campanar a les finestres del segon cos. Les instal·lades en 1942 tindrien truges de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i és possible que disposaren de llargues cordes unides als batalls per repicar-les des dels peus del campanar.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo i està pintat a l'exterior. Les tres campanes estan instal·lades a les finestres del segon cos de la torre. Presenten truges de ferro i motors de vol continu (menys el de la més xicoteta que és d'impuls), així com batalls lligats. Les dos grans, a més, estan mecanitzades amb electromall.
Campanes Té tres campanes. La més xicoteta va ser fosa en 2017 per la foneria Hermanos Portilla i porta per nom Gabriel. La mitjana està dedicada a Santa Marta, patrona de Vila Joiosa i va ser reforça en 1964 per la foneria Hermanos Roses de Silla a expenses de la indústria i el comerç. La major està dedicada a Sant Antoni Abat, titular de l'ermita i va ser fosa en 1943, també per la foneria Hermanos Roses. Va ser pagada pels llauradors.
Tocs tradicionals de campanes Possiblement les dos campanes es repicaven des dels peus del campanar i es voltejaven des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Les tres campanes es voltegen automàticament i les dos grans tenen electromalls per als repics.
Intervencions L'espadanya que tenia l'ermita es va substituir per un campanar en l'any 1917, construit davant de la façana principal de l'ermita. Sembla que les campanes que tenia varen desaparèixer durant la Guerra Civil (1936-1939) i en 1942 es varen fondre dos campanes noves. Sembla que la més xicoteta d'aquestes es va badar entorn de 1964 i es va fondre de nou. Als anys 80 del segle XX es mecanitzaren les campanes. Les truges de fusta es canviaren per altres de ferro i dotaren a les campanes amb motors de vol continu i electromalls. En 2017 es va fondre una nova campana, que va quedar instal·lada amb truja de ferro model Manclús nova i mecanitzada amb motor d'impuls.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de les campanes ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. Les campanes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. Els motors s'han de canviar per altres d'impuls que permeten el toc manual i imiten la forma tradicional de tocar.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (09-07-1995)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de les campanes i actualització de les fitxes] (26-01-2020)
  • Rogle, roda de campanes
    Té un senzill rogle, adquirit a mitjans del segle XX.

     

    15 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 13-05-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesGabriel (1)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)20174037
    Sala de les campanesSanta Marta (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)19645386
    Sala de les campanesSant Antoni Abat (3)ROSES, HERMANOS (SILLA)194263145

  • LA VILA JOIOSA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF