Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Bertomeu - FINESTRAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 216)
Data de construcció Primera meitat del segle XVIII
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana principal de l'església. És de planta quadrada i té tres cossos. El primer s'alça sobre un basament i presenta tres trams iguals, separats per una motllura. Sembla que sols els angles estan construïts amb sillars de pedra, mentre que la resta del mur segurament és de rajola o maçoneria i té una decoració que pretén imitar els sillars de pedra. El segon cos té quatre campanes amb arc de mig punt que a l'exterior estan emmarcats per unes motllures. A la cara exterior hi ha dos pilastres per cada cara que estan situades sobre un basament i emmarquen les finestres. Sobre aquestes hi ha un fris amb entrants i eixits. El tercer cos està delimitat per una balustrada amb pinacles als angles i té un remat habitual amb dos nivells. Els dos disposen de quatre finestres amb arc de mig punt (un a cada costat) que estan emmarcats per unes motllures i el primer té, a més, uns arcs en diagonal. El segon nivell disposa d'una cornisa i coberta de teula a quatre aigües amb creu i veleta.

La torre té una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de les campanes. Aquest espai està cobert amb cúpula semiesfèrica i té un òcul central per arribar fins al tercer cos.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior L'any 1995 les tres campanes litúrgiques estaven instal·lades amb truges de ferro de la foneria Murua i mecanitzades amb motor de vol continu i cadena i electromall trifàsic. La campana horària estava fixada a una biga de ferro i mecanitzada amb electromall.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. L'estat de les campanes és desigual. La més xicoteta i la major estan dotades amb truges de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposen de batalls lligats i reforçats amb cable de seguretat. La campana horària també té un electromall monofàsic i està fixada a una biga de fusta. La mitjana té una truja de ferro i està mecanitzada amb electromall i motor de vol continu amb cadena. No té batall i està parada a l'espera de la seua refosa.
Campanes El campanar compta amb dos conjunts de campanes bé definits, encara que es troben en la mateixa sala.
Per una part està la campana del rellotge, que encara que tinga un diàmetre intermedi entre la gran i la tercera, té una sonoritat molt diferenciada, pròpia de campana de rellotge. Sols està dotada d'una biga de fusta, i toca hores amb repetició i les mitges amb un cop, durant la jornada.
Les altres tres, dotades amb jou, motor de volteig i electromall, participen en els tocs litúrgics ordinaris i extraordinaris.
Tocs actuals de campanes Les campanes litúrgiques voltegen i repiquen automàticament (menys la trencada). La de les hores toca aquests tocs.
Intervencions El temple parroquial es va construir durant la segona meitat del segle XVIII, època a la qual es podria adscriure la construcció del campanar. Aquests segueix la línia del barroc valencià amb tres cossos. Entre 1979 i 1980 es va fondre als tallers de la foneria basca de Murua un nou conjunt de campanes. La mateixa foneria dotà a les campanes amb truges de ferro i les mecanitzà. La més xicoteta d'aquest joc es va badar entorn de 2014 i va ser refosa als tallers de la foneria Hermanos Portilla.

Valverde va restaurar dos campanes en 2009. La major i l'horària es baixaren per netejar-les per dins i per fora i canviaren les truges. La major es dotà amb una nova de fusta de perfil tradicional valencià i la mecanitzaren amb electromall monofàsic i motor d'impuls. L'horària es dotà amb una biga de fusta i mecanitzà amb electromall.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (15-07-1995)
  • DÓLERA SARABIA, José Manuel (RELOJERÍA VALVERDE S. A.) (12-05-2009)
  • LLOP i BAYO, Francesc (21-09-2009)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de les campanes i actualització de la fitxa] (17-08-2019)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    Ajuntament de FinestratLa campana “Sufragio” vuelve a la iglesia de San Bartolomé de Finestrat tras ser restaurada2009
    Diario FinestratLa campana “Sufragio” de la Iglesia de San Bartolomé ha sido colocada esta mañana en el campanario después de ser restaurada2009
    GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20092009
    MONTANER, RafelPor quién no doblan las campanas2009

    Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    PersonaVídeoDataDuració
    Finestrat: cómo doblan las campanas 28-05-201201:04
    25 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 10-04-2020

    Campanes desaparegudes

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Crist del Remei (Refosa)MURUA19805596

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesCrist del Remei (1)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)20145072
    Sala de les campanesSant Bertomeu (2)MURUA197973225
    Sala de les campanesCampana del rellotge, Sant Josep (A)MURUA198078275
    Sala de les campanesSufragi (3)MURUA197987381

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Desaparegut Parat

    Data de construcció 1960ca
    Descripció Del rellotge mecànic sols resta un buit en l'interior de la torre, ara restructurat, i dos malls externs per gravetat, ubicats al forat de la mostra del rellotge.
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 21-09-2009
    3 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • FINESTRAT: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF