Inventari de Campanes

Parròquia de l'Assumpció - CASTELLÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1724)
Data de construcció Segle XV-XVI
Descripció Antiga edificació alçada en pedra amb dos cossos diferenciats i motllures diferencials en superfície. La segona sala de la canya conserva la maquinària del rellotge, damunt la qual s'erigeix el nivell corresponent a la sala de les campanes, segurament la part més transformada en el passat. Porta remat de xicotet cupulí damunt la terrassa. Construcció molt interessant i digna, segurament la construcció d'aquestes característiques més antiga i notable de tota la comarca.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d’11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior Fins a l'any 2008 les campanes litúrgiques estaven instal·lades al segon cos del campanar amb truges de ferro de la foneria Roses i estaven mecanitzades amb motor de vol continu i electromalls. Les campanes horàries estaven instal·lades al remat del campanar.
Estat actual L'estat exterior del campanar és bo. Les campanes horàries estan al remat, penjades d'unes bigues de fusta i dotades amb les maces antigues que estan mecanitzades amb motors de tir. Aquests aprofiten la instal·lació tradicional i eviten una mecanització amb electromalls. Les cinc campanes litúrgiques estan situades al segon cos de la torre i mecanitzades amb motor d'impuls i electromalls monofàsics. Totes elles tenen truges de fusta de perfil tradicional valencià.
Campanes Té dos conjunts de campanes, diferenciats tant per l'espai que ocupen a la torre com per l'ús que d'elles se'n fa. Per una banda trobem les campanes litúrgiques situades al segon cos del campanar. Tres d'elles (la Gran, la del Crist i la dels Sants de la Pedra) són les refoses l'any 1955 per la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida. La mitjana està dedicada a Sant Josep i es va fondre en 2008 als tallers de la foneria Portilla. La més xicoteta no té ni autor ni data de fosa, però per la creu es podria atribuir a la foneria de Manuel Roses Vidal, ja que hi ha campanes amb una semblant i els seus antecessors ja en feien servir una molt semblant. Es va fondre entorn de 1940. Per altra banda al tercer cos trobem les tres campanes horàries. Les dos dels quarts són de 1933 i semblen obra de la foneria Hermanos Roses de València. La gran és atribuïda a Josep Lleonart i data de 1777.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes horàries interpretaven aquests senyals. Tres de les litúrgiques es repicaven des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes unides als batalls i les voltejaven des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Les campanes horàries mantenen els usos tradicionals i la gran repeteix les hores. Les cinc litúrgiques es repiquen i voltegen automàticament.
Intervencions El campanar es va construir als segles XV o XVI i posteriorment, segurament al XX, es va elevar amb dos cossos més que respecten en volum de l'antic campanar. Aquestes obres segurament es portaren a terme per millorar la sonoritat de les campanes. L'any 1936 les campanes litúrgiques varen ser retirades del campanar però sembla que algunes es varen salvar i les tornaren a la torre. L'any 1955 es varen refondre tres d'elles a la foneria ROSES d'Atzeneta d'Albaida i al mateix temps canviaren les truges per altres de ferro. Segurament la mecanització es va efectuar poc després.
Hi ha una fitxa tècnica de Salvador MANCLÚS (01-08-1975) per la instal·lació de tres repics elèctrics automàtics, tres mig vols i un repic manual, per si falla el corrent elèctric. Això suposa que els motors de volteig continu ja estarien instal·lats prèviament.
L'any 2008 la campana xicoteta va caure del campanar a la teulada del temple, fet que va motivar la restauració del conjunt (excepte les dos dels quarts). Aquestes es baixaren de la torre per procedir als treballs que va fer 2001 Técnica y Artesanía. Les campanes es netejaren per fins i per fora i les truges de ferro les canviaren per altres de fusta de perfil tradicional valencià. Al mateix temps es va fondre una campana nova. A principis de maig les portaren totes al poble i quedaren exposades a la plaça, celebrant-se un concert a càrrec dels Campaners de la Catedral de València. Finalment varen tornar al campanar i les mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Autor
  • MONTOLÍO TORÁN, David (20-03-2000)
  • PASTOR, Vicent / LEVANTE-EMV (10-01-2008)
  • LLOP i BAYO, Francesc (12-01-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (26-10-2016)
  • Rogle, roda de campanes
    Conserva un rotgle de nova factura. Hi ha un forat en el sostre, damunt de la roda de campanes, degut segurament a un excés de velocitat que ha provocat que es soltara alguna peça (batall, fins i tot campana).
    La campaneta d'eixida de missa, anepígrafa, ubicada al costat, conserva una trugeta de fusta amb ferratges que sembla antiga.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    SOLER i ESTRUCH, EduardLes campanes1970
    ESCRIVÁ, PabloLa hora del acuerdo2000
    2001 TÉCNICA Y ARTESANÍABendición e inauguración de la restauración de las campanas de Villanueva de Castellón2008
    2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L.Memòria tècnica restauració de les campanes - Parròquia Assumpció de Nostra Senyora - Villanueva de Castellón2008
    ALBENDÍN, TeresaUna campana de 174 kilos cae de la iglesia de Villanueva de Castellón sin causar víctimas2008
    ALBENDÍN, TeresaRetiran las campanas de Vva. de Castellón tras caer una de 174 kilos sobre un tejado2008
    AVANLas campanas de la parroquia de la Asunción, en Villanueva de Castellón regresan hoy al templo tras ser restauradas2008
    BORJA, PaulaY volverán a sonar2008
    BORJA, PaulaLas campanas de Villanueva de Castellón lucen ya tras su restauración2008
    BRAVO, V.Les campanes del campanar2008
    CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIACampanar de l´Assumpció de Villanueva de Castellón - Concert de tocs manuals de les campanes (01-05-2008)2008
    GARCÍA, Manuel"Ha sido un aviso del cielo para cambiar las campanas"2008
    GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20082008
    Hortanoticias.comUna empresa de Massanassa restaurará las cinco campanas de Villanueva de Castellón tras la caída del campanar de una de ellas2008
    2001 TÉCNICA Y ARTESANÍACalendario 20092009
    CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIACONCERTS DE CAMPANES pel Gremi de Campaners / Campaners de la Catedral de València2016

    Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    PersonaVídeoDataDuració
    CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIAToc de missa major 01-05-200801:04
    CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIAVol de campanes 01-05-200801:00
    CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIAToc de missa major 01-05-200801:26
    90 Fotos
    Calendari de tocs manuals de campanes
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 21-01-2024

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesSant Rafael (1)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)1940ca67174
    Sala de les campanesSant Abdó i Sant Senén (2)ROSES ATZENETA195575269
    Sala de les campanesSantísim Crist dels Prodigis (3)ROSES ATZENETA195596548
    Sala de les campanesSant Josep (4)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)2008104651
    Sala de les campanesMaria de la Assumpció (5)ROSES ATZENETA19551251341
    Tercer cos del campanarDe quarts (A)19333423
    Tercer cos del campanarDe quarts (B)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)19334140
    Tercer cos del campanarCampana de les hores (C)ROSES, PASCUAL177788395

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent En marxa

    AutorBLASCO, MANUFACTURAS
    Empresa de mantenimentBLASCO Y LIZA
    Descripció Conserva un rellotge BLASCO, de remuntatge elèctric, de dos cordes (moviment i hores i mitges) actualment en desús.
    Igualment hi ha en la sala un ordinador que gestiona el rellotge i el toc corresponent de les campanes.
    La mostra o esfera conserva, mig esborrat, el nom del darrer rellotger mecànic: "BLASCO / ROQUETAS"
    En la sala del rellotge hi ha una bella epigrafia, en una de les finestres tapades, on posa "AÑO 1941 / REPARACIÓN / CASA MORA. / S. VICENTE 47 / VALENCIA / ----------- / J. Marti y R. Aguilar"
    Editor de la fitxa ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 15-09-2013
    13 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • CASTELLÓ: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF