Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Vicent Ferrer - SANT VICENT DEL RASPEIG (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1644)
Data de construcció Finalitzat en 1803
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana principal de l'església. És de planta quadrada i té tres cossos. El primer s'alça sobre un basament i presenta tres trams iguals, separats per unes franges a la cara corresponent amb la façana principal. Està pintat amb tonalitats groguenques i a la cara de la façana principal presenta una decoració que imita la pedra tallada en sillars. A més, aquesta hi ha una mostra del rellotge. El segon cos té quatre finestres amb arc de mig punt que estan emmarcades per unes franges a l'exterior i disposa d'una cornisa a la part més elevada. El tercer cos manté la forma quadrada amb dos altures i finestres. A la primera altura té uns arcs en diagonal i està el terrat delimitat per una balustrada amb pinacles als angles. La torre té una escala interior de caragol que permet arribar fins a la sala de les campanes i els diversos espais intermedis. Aquesta és d'obra a la part antiga de campanar i metàl·lica a la nova i a la sala de les campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les campanes estaven instal·lades amb truges de fusta de perfil tradicional local, semblant al valencià però amb algunes diferències al capçal. Possiblement les tres disposarien de llargues cordes unides als respectius batalls i la més gran una maça horària.
Estat anterior Fins a l'any 2004 tenia un conjunt de tres campanes, instal·lades totes elles al segon cos del campanar. Disposaven de truges de ferro de la foneria Roses i estaven mecanitzades amb motors de vol continu i electromall trifàsic.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo i presenta l'aspecte exterior detallat a la descripció. L'estat de conservació de les quatre campanes és bo. El conjunt està format per quatre bronzes que es situen a les finestres del segon cos. Totes elles estan instal·lades amb truges de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzades amb electromall monofàsic i motor d'impuls. Les quatre tenen uns batalls lligats i reforçats amb cable de seguretat.
Campanes Té un conjunt de quatre campanes. La més xicoteta està dedicada a la Mare de Déu del Carme i va ser fosa l'any 2004 als tallers de Hermanos Portilla. L'antiga xicoteta és de 1801. Tot i que les inscripcions no indiquen el nom del seu autor, la peça es podria atribuir al campaner de Benissoda Pasqual Roses, fonedor actiu entre finals del segle XVIII i principis del XIX al territori valencià. La presència d'aquest al sud d'Alacant està documentada en 1801 quan fon una campana per a l'església parroquial de Guardamar del Segura i la disposició del pal vertical de la creu i els graons del pedestal són idèntics als d'una campana signada per aquest fonedor i situada a l'església parroquial de Sant Bertomeu de Petrer (1803). La mitjana està dedicada a Santa Bàrbera i es va refondre en 1968 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida. La major la va fondre Ramon Roses i Tormo en 1789 i està dedicada a Sant Vicent Ferrer, titular del temple i patró del municipi.
Tocs tradicionals de campanes La campana gran es feia servir per als tocs horaris. Segurament les tres que hi havia abans de la mecanització es tocaven des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes unides als respectius batalls. Es voltejaven des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Les quatre es repiquen i voltegen automàticament. La gran toca les hores.
Intervencions Església de Sant Vicent Ferrer: va ser construïda, com s'indica en la seua façana principal, l'any 1803 sobre una antiga ermita. La construcció de l'ermita es justifica per la visita que va fer al segle XV Sant Vicent Ferrer al caseriu del Raspeig. L'estil de l'església és neoclàssic i en la seua façana es poden observar dues columnes amb el fust llis. La planta de l'església té una estructura en creu llatina amb capelles laterals. Al centre de l'església s'aixeca una gran cúpula rematada per un penell. La torre principal de l'església va ser destruïda pel seu ruïnós estat en la segona meitat del segle XX i actualment la que hi ha és una rèplica de l'anterior. VIQUIPÈDIA (16-02-2015)

L'any 1968 es va refondre la campana mitjana als tallers de la foneria Roses i, aprofitant aquest treball, possiblement es va produir la mecanització del conjunt de campanes. Així es canviaren les truges de fusta per altres de ferro i les dotaren amb electromalls trifàsics i motors de vol continu. L'any 2004 Industrias Manclús va restaurar el conjunt. Les tres campanes es baixaren de la torre per ser netejades i la més xicoteta es va soldar a Alemanya. Manclús va fabricar les truges de fusta d'aquestes i la d'una campana nova que es va fondre als tallers de la foneria Hermanos Portilla. Les quatre campanes es mecanitzaren amb motors d'impuls i electromalls monofàsics.
Autor
  • LLOP i BAYO, Francesc (16-02-2015)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; FERRANDO MOLINES, Juan Vicente [Documentació de les campanes] (22-02-2020)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    MARTÍNEZ VERDÚ, Domingo200 Años Tañiendo2002
    RELOJERÍA VALVERDEMemoria técnica del estado actual del campanario y de las obras de restauración a realizar en la P. San Vicente Ferrer, San Vicente del Raspeig2003
    CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIACampanar de Sant Vicent del Raspeig - Mostra de tocs tradicionals valencians (12-03-2005)2005
    INFORMACIÓNLlega la cuarta campana a la iglesia de San Vicente2005
    EL PERIODICSan Vicente del Raspeig dará mañana la bienvenida al año 2012 en la Plaza de España con música hasta la madrugada2011
    CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIACONCERTS DE CAMPANES pel Gremi de Campaners / Campaners de la Catedral de València2016
    21 Fotos
    Calendari de tocs manuals de campanes
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 14-04-2022

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesMare de Déu del Carme (1)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)20045072
    Sala de les campanesJesús, Maria i Josep, La xicoteta (2)ROSES, PASCUAL180159119
    Sala de les campanesSanta Bàrbera, la Mitjana (3)ROSES ATZENETA196880296
    Sala de les campanesLa gran, San Vicent Ferrer (4)ROSES I TORMO, RAMON1789103633

  • SANT VICENT DEL RASPEIG: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 28-03-2024
    Convertir a PDF