Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan Evangelista - BENIFAIRÓ DE LA VALLDIGNA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1611)
Data de construcció Finals XVIII, inicis XIX, intervenció important entorn de 1900.
Descripció Torre de planta quadrada, integrada en la façana, de la qual naix el cos de campanes, delimitades les cares en les cantoneres per pilastres fingides de pintura. Un fris de taulells de ceràmica i una lleugera i simple cornisa tanquen el cos de campanes. Remata amb 2 arcs entrecreuats en diagonal que pretenen imitar els remats dels campanars barrocs valencians. La torre té una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de les campanes. Des d'aquest nivell hi ha altra de mà per accedir fins al terrat.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo i a l'exterior està pintat amb vistosos colors, tal com ho està la façana de l'església. La campana de les hores està situada al remat de la torre i mecanitzada amb electromall monofàsic. Les campanes litúrgiques estan situades a les finestres del segon cos. Les dos xicotetes presenten truja de ferro, motor de vol continu i electromall monofàsic. La gran està instal·lada amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i dotada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Les tres tenen batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Conservació, manteniment
Campanes Té una campana horària, dedicada a la Mare de Déu del Carme i fosa l'any 1900. Pels elements que presenta i el tipus de lletra es pot atribuir a la foneria de Vicente Roses e Hijos d'Atzeneta d'Albaida. La xicoteta de les litúrgiques està dedicada a la Mare de Déu dels Àngels, patrona del poble, i és de l'any 1960. La mitjana és del mateix autor i de nom Maria Beneta, en referència a Sant Benet Màrtir que és el patró del poble. Les dos es poden atribuir a la foneria Hermanos Roses de Silla (València) i són característiques de la producció d'aquesta foneria des de mitjans dels anys 50 del segle XX amb pocs elements iconogràfics i la lletra habitual. La major es va refondre en 2015 als tallers de la foneria Hermanos Portilla i porta per nom Maria Joana (pel titular del temple parroquial).
Tocs actuals de campanes La campana de les hores toca automàticament. Les tres litúrgiques es repiquen i voltegen també de forma automàtica.
Intervencions L'any 1941 es va fondre l'anterior campana major i possiblement es va adquirir amb altres dos campanes, que varen ser refoses en 1960. La mecanització és segurament posterior i dotaren a les campanes amb motors de vol continu i electromall monofàsic. En 2015 es va refondre la campana major, que estava trencada. Electrorecamp es va encarregar de la fabricació de la truja nova de fusta, així com de la instal·lació i mecanització del conjunt.
Propostes La instal·lació actual de les dos campanes amb truja de ferro no afavoreix la seua conservació ni té cap vinculació amb la tradició local i per tant devien restaurar-les. Aquestes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. Els motors de vol continu s'han de canviar per altres d'impuls que permeten el toc manual i imiten la forma tradicional de tocar.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (19-04-2001)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes] (14-07-2020)
  • Rogle, roda de campanes
    Està situat a la sagristia i segueix el model habitual d'aquests elements.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    AMANIDA DE PROJECTESFichas Campanarios Safor2010
    MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, DomingoFitxes Campanars de la Safor2010
    11 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 04-08-2020

    Campanes desaparegudes

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Maria Joana (Refosa)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194182319

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Remat del campanar Mare de Deu del Carme, d'Hores (A)ROSES E HIJOS, VICENTE 190073179
    Sala de les CampanesMaria dels Àngels (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)19605596
    Sala de les campanesMaria Beneta (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)196063145
    Sala de les campanesMaria Joana (3)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)201583331

  • BENIFAIRÓ DE LA VALLDIGNA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 28-03-2024
    Convertir a PDF