Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu de les Neus - CALP (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 148)
Data de construcció Finals del segle XIX y principis del XX. Reformat durant la segona meitat del XX.
Descripció El campanar està situat a la part posterior de l'antic temple parroquial, pegat a les antigues muralles. La base on se situa la torre està integrada dins d'aquestes i és de maçoneria. Sols destaca respecte del volum de l'església el cos de les campanes, que és de planta quadrada i té quatre finestres (una a cada lateral) emmarcades per unes motllures. A l'exterior, unes senzilles motllures separen aquest cos del terrat que està delimitat per una balustrada amb pinacles als angles.

L'accés al campanar és pel terrat de l'església nova que connecta directament amb la base del cos de les campanes. Una escala que recorre el seu perímetre interior permet accedir fins a la sala de les campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les campanes tenien truges de fusta de perfil tradicional local, així com cordes als batalls per repicar-les des de la base del campanar. L'accés al campanar seria diferent a l'actual i segurament es pujaria des de l'església antiga.
Estat anterior Abans de la restauració del conjunt l'any 2019 l'estat de conservació era regular. Les quatre campanes tenien truges de ferro i tres d'elles estaven mecanitzades amb motor de vol continu i electromall monofàsic. La tercera no estava motoritzada. Aquest era l'estat de conservació l'any 1995 quan es documentaren per primera volta.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. Està pintat tant a l'exterior com a l'interior. Part del campanar es fa servir com a magatzem. L'estat de les campanes és igualment bo. Les quatre tenen truges de fusta i estan mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Tenen a més batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes El conjunt està format per quatre campanes. Sols una d'elles és antiga, la xicoteta, fosa l'any 1857 i dedicada a la Mare de Déu del Rosari. La resta són de la foneria de Salvador Manclús i estan dedicades a la titular del temple parroquial, el Beat Francisco Sendra i la major d'elles al Concili Vaticà II.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes es repicaven manualment a distància per mitjà de cordes unides als batalls i voltejaven des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Són automàtics. Les quatre campanes repiquen i voltegen.
Intervencions El campanar és segurament un element afegit a l'església gòtica, possiblement alçat durant la segona meitat del segle XIX o principis del XX. Durant els anys 70, quan es va construir la nova església annexa a l'antiga es reformà l'accés al campanar.

De les antigues campanes sols es va conservar una, que actualment és la més xicoteta del conjunt. Les altres tres varen ser foses l'any 1949 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Aquesta foneria va fondre de nou la campana gran en 1963 i també, en aquesta data o pocs anys després, va mecanitzar el conjunt. Les truges de fusta es canviaren per altres de fusta i a més tres d'elles es motoritzaren les campanes amb electromalls trifàsics i motors de vol continu.

Entre finals de 2018 i els primers mesos de 2019 es va restaurar el conjunt. Campaneros Murcianos va baixar les campanes de la torre i els treballs varen incloure la neteja de les campanes (en el cas de l'antiga sense arribar al daurat) i en canvi de les truges de ferro per altres de fusta. Finalment es motoritzaren les quatre campanes amb motors d'impuls i electromalls monofàsics.
Propostes Caldria tancar l'accés a la sala de les campanes amb una trapa que per una banda facilite l'accés a les dos campanes grans i el seu toc manual i per altra impedisca l'entrada de l'aigua o les aus a l'interior de l'escala.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (20-07-1995)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de les campanes restaurades i actualització de les fitxes] (16-08-2019)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    ORTOLÁ, AndrésNuestras campanas1999
    Ajuntament de CalpLa Iglesia de la Merced celebra el domingo la bendición de sus campanas2007
    CALPE.ES¡Las campanas vuelven a su torre!2019
    16 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 16-09-2019

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesMare de Déu del Rosari (1)ROSES, JAIME 18574656
    Sala de les campanesMaria de les Neus (2)MANCLÚS, SALVADOR19495491
    Sala de les campanesBeat Francisco Sendra (3)MANCLÚS, SALVADOR194962138
    Sala de les campanesConcili Vaticà II (4)MANCLÚS, SALVADOR196381308

  • CALP: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF