Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Josep - BENISUERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1475)
Data de construcció Mitjans del segle XX
Descripció La parròquia compta amb un campanar, ubicat a la part central de la façana de l'església. Té dos cossos i es de planta rectangular, sent tota la fàbrica de rajola. El primer cos compta amb dos finestres que s'orienten cap a la façana principal, mentre que la resta de cares són murs tancats, exceptuant una xicoteta finestra que trobem en un dos costats curts. En ells trobem dos finestres tapiades, exceptuant el que té aquesta finetreta. Damunt d'aquest cos hi ha una torreta de dos altures, delimitada per una balustrada amb pinacles. Les dos altures tenen quatre finestres i està cobert la segon amb una coberta de teula a quatre aigües. Finalment trobem una creu amb la corresponent veleta. L'accés a la Sala de les Campanes es realitza per una escala lateral.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les campanes comptaven amb truges de ferro de perfil valencià i cigonyal amb corda per voltejar-les des del interior del temple.
Estat anterior Fins la restauració de 2010 les campanes estaven en regular estat de conservació, instal·lades amb truges de ferro de la casa Rosas. Conservaven el cigonyal, tot i que estaven ja mecanitzades amb electromall i motor d'impulsos.
Estat actual El campanar es troba en un bon estat de conservació, pintat de blanc al interior, mentre que al exterior predomina el color rosa al igual que en la façana principal de l'església. Els elements ornamentals estan pintats de color blanc, de manera que destaquen en la construcció. L'estat de les campanes es igualment bo. Les dos estan instal·lades a les finestres del segon cos amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzades amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Compten amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat per evitar la possible caiguda al terra. L'estat de les campanes permet el toc manual de les mateixes i imita l'estil tradicional de tocar.
Campanes Compta amb dos campanes. La menor data de l'any 1840 i està dedicada a Santa Bàrbera, dedicació que segurament tinga un sentit protector. Santa Bàrbera es aclamada front a les tronades i mals climàtics, per tant una societat fonamentalment agrícola requeria d'aquesta santa per evitar destrosses als camps, que causaren fam i altres mals als veïns. No està signada, no obstant les característiques epigràfiques permeten atribuir la seua fosa al campaner de Benissoda Domingo Roses Vila. La major va ser fosa en 1954 per la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida. Està dedicada a Santa Margarida, onomàstica de la madrina.
Tocs tradicionals de campanes Les dos campanes es voltejaven manualment des del interior del temple amb cordes unides als cigonyals. Possiblement es repicaren per a tocs de difunt.
Tocs actuals de campanes Les campanes voltegen i repiquen automàticament.
Intervencions Sembla que anteriorment a l'actual campanar deuria comptar l'edifici amb una senzilla espadanya, construïda al mateix temple parroquial. En 1840 es feia una campana. L'any 1954 era fosa la campana gran, per tant es possible que un poc abans es portaren a terme les obres de construcció del campanar, transformant l'espadanya en la torre actual. Entorn a les dècades dels 70 o 80 es canviaren les truges de les campanes per altres de ferro, intervenció feta per la casa Rosas de Torredonjimeno (Jaén). Abans de la restauració de 2010 ja havien estat mecanitzades. Eixe any Electrorecamp S.L. les va baixar del campanar per iniciar els treballs de restauració. Les campanes es netejaren per dins i fora, reposant les truges de fusta de perfil valencià i canviant els batalls. Les campanes tornaren el mateix any, quedant mecanitzades amb motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Autor
  • LLOP i BAYO, Francesc (20-05-2009)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; BOIX BOIX, José Andrés; RUIZ i ENGRA, Toni; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació del campanar i les campanes] (06-02-2015)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    ELECTRORECAMP S. L.Proyecto restauración de las campanas - Parroquia San José de Benisuera2009
    7 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 30-04-2015

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesSanta Bàrbera (1)ROSES VILA, DOMINGO (BENISSODA)18404140
    Sala de les CampanesSanta Margarida (2)ROSES ATZENETA19545596

  • BENISUERA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 28-03-2024
    Convertir a PDF