Inventari de Campanes

Ermita de Sant Antoni Abad - ALCOI (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1464)
Descripció Espadanya formada per 2 pilars rectangulars i dentell.
Encara que algun autor ha assenyalat que l’ermita es va edificar sobre una talaia del temps dels “moros”, hui es descarta aquesta hipòtesi per l’absència de troballes d’època islàmica en aquell paratge, on actualment se situen dos edificis adossats.
El menor correspon a la primera ermita, l’edificació de la qual es va concloure a començament del segle XV. Es tracta d’una nau amb teulada de doble vessant que reposa en arcs diafragma apuntats (exemple de l’arquitectura gòtica valenciana) en els quals s’han conservat parcialment unes pintures murals amb motius florals d’estil barroc. Amb anterioritat a la rehabilitació de l’ermita, en 1993, al costat de l’edifici primitiu hi havia un pati o corral, on es localitzaven un parell de dependències cobertes (estables i magatzems de l’antic hostal) i l’aljub, que es va construir en 1556 (fa ara 450 anys) en aquest espai que hui ocupa l’esplanada annexa.
La nova ermita és un edifici quadrangular de majors proporcions i el seu interior té forma de creu grega. La primera pedra es va col·locar en 1773, i després de conclosa l’obra, el temple no va ser beneït fins al 19 de desembre de 1819. L’interior mostra una línia classicista i presenta una decoració austera, sobretot en l’altar principal (estucs que imiten marbres i elements daurats); els dos altars laterals conserven pintures de devoció popular: en un es representen al·legories de la Passió i Mort de Jesucrist, i en l’altre destaca una fornícula sobre la qual s’ha retolat la inscripció Ntra Sra del Rosario / su colocación en 23 Nbre de 1826 / a devoción de Nicolás / García.
En la fornícula de l’altar major s’entronitza una imatge de Sant Antoni Abat, que no és molt antiga i que va ser costejada pels seus devots. Entre les estampes i xicotetes imatges de l’interior mereix ser destacada la d’un Sant Jordi “matamoros” amb figuretes de fang molt rústiques. El campanar de paret de l’ermita conserva la campana que se li va col·locar en 1909 i en el frontispici del temple, fins a principis de la dècada de 1990, va haver-hi un plafó de taulellets amb la imatge del titular.
L’ermita de Sant Antoni és un referent singular del patrimoni històric d’Alcoi. El conjunt arquitectònic està integrat en un paisatge històric i cultural, testimoni del passat, de les tradicions i de la religiositat dels alcoians. El temple es de titularitat municipal.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Campanes El temple té una única campana dedicada a Sant Antoni Abat.
Tocs actuals de campanes La campana es toca des de dins de l'ermita, amb un cable lligat al batall.
Intervencions Restaurada en 1997 per la Generalitat.
El 05-01-2013 la premsa comunica que la campana ha sigut furtada.
Quadrant solar
Existeix un quadrant solar en la façana sud del conjunt.

 

Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

AutorTítolData
ABCRoban la campana de bronce de una ermita de Alcoy 2013
CANDELA, M.Roban la campana y otros ornamentos de la ermita de Sant Antoni2013
SEGURA MARTÍ, Josep MariaL'ermita de Sant Antoni Abat d'Alcoi i la seua campana2013
REDACCIÓNUna silueta de campana para Sant Antoni2015
VILAPLANA, M.La vuelta de la campana gótica robada en 20052018
3 Fotos
Fitxes de les campanes
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 30-01-2015

Campanes desaparegudes

LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
EspadanyaSant Antoni AbatESCUELA SUPERIOR DE ARTES E INDUSTRIAS (ALCOI)19095072

  • ALCOI: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF