Inventari de Campanes

Convent carmelità de la Mare de Déu de l'Esperança - el Carme - ONDA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1214)
Data de construcció 1891-1903
Descripció La torre es troba ubicada a un lateral de l'església, a la meitat de la nau aproximadament. Part de la construcció està rodejada per altres edicacions conventuals, de forma que sols resalta part del primer cos. La planta és quadrada i disposa de dos cossos i un remat piramidal. La part visible del primer cos està construïda amb silllar, rajola i maçoneria. El segon cos disposa de quatre finestres apuntades, una per cada cara. Està coronat per un remat de tipus piramidal amb huit costats i té un parallamps. La torre té una escala interior circular per pujar fins la Sala de les Campanes.

Junt a la porteria del convent hi ha un altre campanar, també amb cert a aire historicista. Té dos cossos, el primer amb dos trams i un segon amb quatre finestres apuntades. Està cobert per una teulada a quatre aigües.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Abans de 1936 sembla que contaba amb un conjunt de dos campanes, que estarien instal·lades amb truja de fusta i disposarien d'una sèrie d'elements per tocar-les manualment. La campana fosa l'any 1942 estava dotada fins 1987 amb truja de fusta, confeccionada per la casa fonedora i segurament disposaria d'una llarga corda per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual L'est de conservació dels dos campanars és bo. El de les campanes per contra és regular. Estan instal·lades a les finestres del campanar de l'església amb truges de ferro. La Gran disposa d'electromall trifàsic i les dos de motor de vol continu. Els batalls estan lligats, però no reforçats amb cable de seguretat.
Campanes Té un conjunt de dos campanes. La Xicoteta és la fosa per Manclús i porta una inscripció commemorativa de l'Any Jubilar Marià celebrat entre 1987 i 1988. La Major està dedicada a la Mare de Déu del Carme.
Tocs tradicionals de campanes La campana gran es repicava des dels peus del campanar i voltejava de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Voltegen automàticament les dos campanes. La Gran repica també de forma automàtica.
Intervencions L'actual església es va construir ente 1897 i 1903, resultant una construcció de gust historicista, fent servir el neogòtic. Per aquest motiu el campanar presenta arcs apuntats i l'apuntat remat piramidal. Durant l'estiu de 1936 les campanes foren destruïdes. En 1942 es va fondre una nova als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla i en 1987 la foneria Manclús va fondre la més menuda. Al mateix temps es mecanitzaren els tocs i es va canviar la truja de la Gran.
Propostes Les dos campanes deuen ser restaurades. En primer lloc es deuen baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora. Les truges de ferro actuals es deuen canviar per altres de fusta de perfil tradicional local. Finalment la mecanització actual es té que renovar per motors d'impuls i electromalls monofàsics, que permeten el toc manual i imiten els tocs tradicionals.
Autor
  • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau. [Documentació del campanar i les campanes] (05-07-2016)
  • 31 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 11-02-2017

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesLa Xicoteta (1)MANCLÚS, SALVADOR19875072
    Sala de les CampanesMaria del Carme (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)194277264

  • ONDA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 28-03-2024
    Convertir a PDF