Inventari de Campanes

Parròquia del Naixement del Senyor - RAFELGUARAF (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1140)
Data de construcció 1948-1954
Descripció A part superior de la façana nord de l'església trobem una espadanya. Aquesta té dos nivells amb dos finestres paral·leles al primer, mentre que al segon sols hi ha una, sent totes elles d'arc de mig punt. La decoració queda reduïda a unes motllures que emmarquen les finestres i separen els dos nivells. El segon té una coberta a dos aigües i està rematada per una imatge del Sagrat Cor de Jesús.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior Abans de la restauració de les campanes de 2010, aquestes estaven dotades de truges de ferro i mecanitzades amb motors de vol continu i electromalls trifàsics. L'estat de les campanes no era el més adequat per a la seua correcta conservació ni per a l'espadanya.
Estat actual L'estat de l'espadanya és bo al igual que el de les campanes. L'espadanya està pintada seguint les tonalitats de la resta del temple parroquial. Per altra banda les tres campanes estan ubicades a les finestres amb truja de fusta de perfil tradicional valencià . Totes elles estan mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofàsic i disposen de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes Presenta un conjunt de tres campanes. La més antiga data de l'any 1803 i porta una inscripció al·lusiva a la Sagrada Família, molt comú entre els segles XVII i XX. Les altres dos varen ser foses l'anu 1954 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València i són dos bronzes típicament industrials i de fabricació seriada. Per aquest motiu les inscripcions són incises, ja que s'afegiren quan les dos campanes s'encarregaren per al poble i no en el moment de preparar el motle.
Tocs tradicionals de campanes Les tres campanes es voltejaven manualment i com a mínim les dos grans també es repicaven.
Tocs actuals de campanes Les tres campanes voltegen i repiquen automàticament.
Intervencions A l'església trobem dos dates, la de 1948 i la de 1954. Sembla que la primera fa referència a l'inici de la construcció del temple parroquial, mentre que la segona seria la de conclusió de les obres. En aquesta última es varen fondre dos campanes noves als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València, a més es va instal·lar una campana datada de l'any 1803, procedent segurament de l'antiga església. Les dos campanes noves presenten la data de 5 d'agost de 1954, que presumiblement indiquen el dia en que es varen beneir, per ser esta una de les jornades de les festes del poble. Una volta beneïdes, les campanes es varen instal·lar a l'espadanya. Sembla que la mecanització va ser posterior, dotant-les de motors de vol continu i electromalls trifàsics.

En 2010 Electrorecamp S.L. va baixar les tres campanes per iniciar els treballs de restauració. Els bronzes es netejaren per dins i per fora i les truges de ferro es canviaren per altres de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment es varen insta·lar de nou a l'espadanya i mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (10-07-2000)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (11-11-2016)
  • Rogle, roda de campanes
    El rogle es troba ubicat a un lateral del presbiteri, junt a la porta d'acccés a la Sagristia.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    FUNDICIÓN DE SALVADOR MANCLÚSGran fundición de campanas Salvador Manclús1970
    6 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 17-01-2017

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    EspadanyaCrist del Consol (1)MANCLÚS, SALVADOR19543934
    EspadanyaJesús, Maria i Josep (2)18035177
    EspadanyaMaria Josefa (3)MANCLÚS, SALVADOR195467174

  • RAFELGUARAF: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 19-04-2024
    Convertir a PDF