Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria Magdalena de Beniopa - GANDIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1120)
Data de construcció Segle XIX.
Descripció El campanar està situat en un lateral de la façana principal del temple parroquial. És de planta quatrada i té tres cossos decreixents, sent la fàbrica de maçoneria i rajola. El primer cos s'alça damunt d'un basament de sillars i compta amb diverses finestres per il·luminar l'escala interior de la torre, a més està rematat per una cornisa que el separa del segon cos. Aquest disposa de quatre finestres per les campanes, emmarcades per pilastres toscanes situades damunt del basament i sobre elles un entaulament. El tercer cos disposa d'una balustrada amb pinacles i al centre una torrera quadrada amb decoracions molt similars al cos anterior. Es troba rematada per una teulada a quatre aigües amb creu i veleta, que mostra una imatge de Santa Maria Magdalena.

La torre compta amb una escala "a la castellana", que ocupa la part interna, recorrent el seu perímetre. Poc abans de la Sala de les Campanes trobem la Caseta del Rellotge, que conserva la maquinària. Des d'aquesta fins les campanes l'escala es torna de caragol.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti Compta amb alguns, principalment ubicats a l'escala del campanar i datables del segle XX la major part. A la Sala de les Campanes hi ha un realitzat al terra amb el nom de les persones que participaren en uns treballs en aquest nivell en l'any 1991.
Estat original Com a mínim des de l'any 1941 comptava amb un conjunt de dos campanes, que estaven instal·lades a les finestres est i oest amb truja de fusta de perfil valencià. Disposaven de llargues cordes, que per mitjà d'unes corrioles baixaven fins als peus del campanar.
Estat anterior En l'any 2000 es documentaren tres campanes (les dos grans i la menor), que estaven ubicades a les respectives finestres. La menor encara estava a la finestra sud. Comptaven a mes les tres campanes amb electromalls trifàsics, així com un mig vol per a les dos campanes grans.
Estat actual La cara exterior de la torre es troba en un bon estat de conservació, resultat de diverses restauracions. L'estat interior, per contra és desigual. L'escala es troba en bon estat així com la Caseta del Rellotge. Dins d'aquesta està la maquinària, que actualment no funciona. La Sala de les Campanes està en regular estat, ja que acumula restes d'instal·lacions anteriors (com la maça de tocar les hores entre altres objectes) i enderrocs. La volta de forn d'aquesta sala està en prou mal estat, pricipalment a causa de les humitats, que han danyat el revestiment. Finalment al tercer cos s'acumula abundant brutícia.

Les quatre campanes es troben ubicades a la Sala de les Campanes, les dos menors a les finetres, mentre que les grans estan un poc més enrrere del que és habitual, ja que compten amb reixes per tapar les finestres. Aquestes dos i la menor tenen truges de ferro de la casa Manclús i motors de vol continu per voltejar-les. Per contra la denominada Rosari (la Tercera) disposa de truja de fusta de perfil valencià i motor d'impulsos per voltejar. Les quatre campanes compten amb electromall monofàsic per repicar, a més de batalls lligats i reforçats amb cable de seguretat.

La instal·lació de les campanes amb truja de ferro no facilita el toc manual de les mateixes ni imita la tradició local, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant-les del campanar per netejar-les per dins i fora. Les truges actuals es deurien canviar per altres de fusta de perfil valencià i finalment els motors per altres d'impulsos, que permeten el toc manual de les campanes i imiten l'estil tradicional de tocar.
Campanes El campanar compta actualment amb un conjunt de quatre campanes. Les dos grans daten de l'any 1941 i van ser foses per substituir a les perdudes durant la Guerra Civil. El seu autor és Manuel Roses Vidal, que tenia el taller al Grau de València. La campana major porta el nom de la titular del temple parroquial, Maria Magdalena, mentre que la menor es denomina Marta. La tercera porta el nom de Rosari, ja que aquest és el nom de la donant. Va ser fosa en l'any 2007 per la foneria de Hnos. Portilla de Gajano (Cantabria). La menor es dedica a Santa Anna i va ser fosa en l'any 1883 per a la capella de Santa Anna. No indica el fonedor, no obstant els elements epigràfics corresponen amb les campanes de Manuel Quiles, qui podria ser el fonedor.
Tocs tradicionals de campanes Abans de la mecanització (entorn a 1970), les dos campanes es repicaven des dels peus del campanar amb llargues cordes unides als batalls. Els vols es realitzaven des de la mateixa Sala de les Campanes. A més tocaven al mig vol per als tocs de difunts.
Tocs actuals de campanes Les quatre campanes es voltegen i repiquen automàticament.
Intervencions L'actual edifici parroquial va ser construït entre 1795 i 1802, durant eixe temps s'alcaria part del campanar. La torre s'acabaria de construir uns anys després. Aquesta disposava d'un conjunt de campanes que es retiraren del campanar en 1936, poc després del començament de la Guerra Civil (1936-1939). En 1941 sent rector Mn. Juan Arlandis i alcalde el Sr. Enrique Escrivá (fins 1965 Beniopa era municipi) es feren dos campanes noves. L'any 1990 va ser donada a la parròquia la campana de l'Hospital de Santa Anna de Gandia. Industrias Manclús va col·locar unes anses postisses a més d'una truja de ferro. En març d'eixe any es pujava al campanar, quedant ubicada a la finestra sud i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall trifàsic.

Amb posterioritat al 2000 les finestres de les campanes es taparen amb unes reixes, segurament per evitar l'entrada d'aus. Com que l'eix de gir de les campanes grans superava els límits de la finestra va ser necesari fer-es un poc enrrere, instal·lant unes bigues de ferro per ubicar-les amb els motors. En l'any 2007 va ser donada una campana nova, que va instal·lar al campanar Industrias Manclús. L'acte de benedicció es va celebrar el dia 24 de juny al mig dia, sent presidit per l'Abad de la Colegiata de Gandia, el Ilm. Sr. Ángel Saneugenio. També estaven presents els padrins i donants de la campana, que va ser beneïda i incensada, sent estrenada després per l'Abad i els donants. El cost de fondre-la i instal·lar-la va ser de 6.869 ptes. Al dia següent es va pujar a la torre. La campana nova va ocupar la finestra sud, que fins el moment allotjava la campana menor. Aquesta va ser reubicada a la nord. Entorn al matix any es canviaren els electromalls trifàsics per altres monofàsics.
Autor
  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (04-05-2000)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació del campanar i les campanes.] (20-02-2015)
  • Rogle, roda de campanes
    El rogle es troba ubicat a la Sagristia, a certa altura i compta amb una corda per tocar-lo. Segurament va ser adquirit en la dècada dels 40 del segle XX.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    INDUSTRIAS MANCLÚS S. C. V.Nueva campana para Beniopa2007
    AMANIDA DE PROJECTESFichas Campanarios Safor2010
    MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, DomingoFitxes Campanars de la Safor2010
    OSA MILLÁN, SergioLes campanes de Beniopa - Patrimoni històric viu2020

    Enregistraments sonors (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    PersonaAudioDataDuració
    COLLA DE CAMPANERS DE LA VALL BLANCARepic de festa major. 22-07-202001:40
    COLLA DE CAMPANERS DE LA VALL BLANCAVolteig manual 22-07-202002:36
    32 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 31-05-2015

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesSanta Anna (1)QUILES, MANUEL18834760
    Sala de les CampanesRosari (2)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)200756125
    Sala de les CampanesMarta (3)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194183331
    Sala de les CampanesMaria Magdalena (4)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)1941105670

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    AutorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
    Empresa de mantenimentROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
    Descripció La maquinària del rellotge es troba guarada en una habitació situada baix de la Sala de les Campanes. Aquesta es conserva, tot i que sense funcionar (l'any 2000 encara que funcionava). També es conserven els mecanismes per accionar el toc de les hores, així com una de les maces de tocar les hores. La maquinària porta la marca dels Hermanos Roses de València, per tant seria adquirida en la dècada dels anys 20 del segle XX.

    Autors de la documentació

    • MONTOLÍO DURÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo ()
    • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la maquinària.] (20-02-2015)
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 30-05-2015
    7 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • GANDIA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF