Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu del Roser - ALFAUIR (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1115)
Data de construcció 1930
Descripció Construcció de tres altures i remat de capitell de teules. El primer cos presenta carreus als angles, mentre que la resta del parament està enlluït i pintat. La cara orientada cap a la façana principal té una decoració que imita els carreus. Una cornisa separa el primer cos del segon. Aquest té quatre finestres amb arc de mig punt (una per cada lateral). A l'exterior hi ha unes pilastres toscanes, agrupades de dos en dos i amb les dels angles ocupant l'aresta. Sobre aquestes hi ha una cornisa. El tercer cos és semblant a l'anterior però amb pinacles als angles i sols una pilastra per cada cara. Està rematat amb coberta de teula i creu.

La torre disposa d'una escala interior que permet accedir fins a la sala de les campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Segurament les dos campanes estaven instal·lades amb truja de fusta i disposarien de cordes per a repicar-les manualment.
Estat anterior Fins a l'any 2010 les dos campanes estaven instal·lades amb truja de ferro de la foneria Manclús. Aquestes disposaven de cigonyal per a voltejar-les des dels peus del campanar i llargues cordes als batalls per a repicar-les. Estaven mal orientades (creu cap a dins).
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo, tant a l'exterior com a l'interior. Les dos campanes també estan en un estat de conservació adequat. Disposen de truges de fusta de perfil tradicional valencià i estan mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més, presenten batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes Té un conjunt de dos campanes, ambdues del segle XIX. La xicoteta està dedicada a la Mare de Déu i és de l'any 1820. La major és de Vicente Roses e Hijos, fosa l'any 1895 i dedicada a la titular del temple parroquial.
Tocs tradicionals de campanes Repic de les dos campanes des dels peus de la torre amb una corda al batall i volteig manual. Des de mitjans del segle XX volteig amb cigonyal.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Intervencions El campanar va ser restaurat en 1990. A mitjans del segle XX la foneria de Salvador Manclús va substituir les truges de fusta de les campanes per altres de ferro, dotades amb cigonyal. Segurament per limitacions econòmiques no es va mecanitzar el conjunt. L'any 2010 2001 Técnica y Artesanía baixà les dos campanes de la torre. Els bronzes es netejaren per dins i per fora i les truges es canviaren per altres de fusta de perfil tradicional valencià. També es fabricaren nous ferratges i batalls i mecanitzaren les campanes amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Autor
  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (11-05-2000)
  • LLOP i BAYO, Manuel (2011)
  • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau; MARTÍ CAMARENA, Alex (11-02-2015)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de les fitxes] (01-07-2020)
  • Rogle, roda de campanes
    El rogle està situat al presbiteri i segueix el model habitual d'aquestes peces.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    SAPENA, SergiLas campanas de Alfauir no sonarán de noche para evitar molestias a los vecinos2000
    AMANIDA DE PROJECTESFichas Campanarios Safor2010
    MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, DomingoFitxes Campanars de la Safor2010
    14 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 20-07-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesSanta Maria (1)18205072
    Sala de les campanesMaria del Rosari (2)ROSES E HIJOS, VICENTE 189568182

  • ALFAUIR: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF