Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Bertomeu Apòstol - RÓTOVA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1114)
Data de construcció 1903
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana principal de l'església. És de planta quadrada i té tres cossos decreixents. El primer presenta dos trams i part d'aquest està integrat a la façana principal del temple. Per aquest motiu presenta un primer tram amb una decoració que imita els carreus als angles (amb peces de pedra aplicades) i al centre del mur (amb unes línies pintades). El segon tram sols té unes franges als angles i, tant aquest com l'anterior, presenta una cornisa que el separa del pròxim. El segon cos disposa de quatre finestres per a les campanes, emmarcades per unes motllures a l'exterior. També a l'exterior hi ha un basament i franges blanques als angles, així com una doble cornisa a la seua part superior. El tercer cos està delimitat per una balustrada amb pinacles als angles i es divideix en dos trams, el primer dels quals és semblant al segon cos i un tercer en forma de cuculla o agulla. La torre està rematada per una penella amb creu i l'efígie de Sant Bertomeu.

Presenta una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de les campanes. Just baix d'aquesta hi ha una habitació amb la maquinària del rellotge. Des de la sala hi ha una escala metàl·lica que puja fins al tercer cos.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior Fins a l'any 2004 les campanes litúrgiques estaven instal·lades amb truges de ferro de la foneria Roses i mecanitzades amb motors de vol continu i les tres grans amb electromalls trifàsics . La instal·lació no era la més correcta per a la seua conservació ni facilitava els tocs manuals.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo i està restaurat i pintat a l'exterior. L'estat de les quatre campanes és bo. Aquestes estan instal·lades amb truges de fusta a les finestres de la sala i mecanitzades amb motors d'impuls i electromalls monofàsics. També presenten batalls lligats i reforçats amb cable de seguretat.
Campanes Té un conjunt de quatre campanes. La xicoteta té una inscripció al·lusiva a la Mare de Déu de la Salut, patrona del poble. La tercera està dedicada al Venerable Miguel López, vicari del poble i annexos entre finals del segle XVI i principis del XVII. Les dos campanes es varen fondre en l'any 1940 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla. La mitjana és dels mateixos fonedors, però de l'etapa anterior a la Guerra Civil, quan la foneria estava a València. Va ser fosa en 1926 i està dedicada a la Mare de Déu del Rosari. La major és de l'any 2004, refosa d'una anterior i està dedicada a Sant Bertomeu. Es va fondre als tallers de Hermanos Portilla.

A més, hi ha dades documentals d'una campana fosa l'any 1912 als tallers de la foneria Hijos de Lorenzo Roses d'Albaida, dedicada a la patrona i pagada per Joaquín Miñana Cortell.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes es voltejaven manualment des de la sala de les campanes i possiblement també es repicaven des dels peus de la torre per mitjà de llargues cordes unides als batalls. També hi havien tocs horaris
Tocs actuals de campanes Les campanes es voltegen i repiquen automàticament.
Intervencions Les campanes varen ser mecanitzades pels Roses d'Atzeneta d'Albaida en abril de 1972, costant 107.000. Les truges anteriors es canviaren per altres de ferro amb el característic capçal redó de la foneria. També dotaren a les campanes amb motors de vol continu i les tres grans amb electromalls trifàsics. Possiblement aquesta instal·lació no tradicional va causar el trencament de la campana major i la seua refosa als tallers de la foneria Hermanos Portilla en 1994.

L'any 2004 es varen restaurar les quatre. L'empresa 2001 Técnica y Artesanía. Les campanes es netejaren per fins i per fora i les truges les canviaren per altres de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Autor
  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (11-05-2000)
  • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau; MARTÍ CAMARENA, Alex (2015)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació de les campanes i actualització de les fitxes] (01-07-2020)
  • Rogle, roda de campanes
    Té un rogle, possiblement adquirit a mitjans del segle XX. Està format per una roda de fusta, pintada de color platejat, i diverses campanetes.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    COL·LECTIU VALL DE VERNISSALes campanes i el riu-rau de Ròtova, sense subvenció2004
    GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20042004
    AMANIDA DE PROJECTESFichas Campanarios Safor2010
    MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, DomingoFitxes Campanars de la Safor2010
    18 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 21-03-2023

    Campanes desaparegudes

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Maria de la Salut (desapareguda)ROSES, HIJOS DE L. (ALBAIDA)191277264

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesMaria (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)19404346
    Sala de les campanesVenerable Miguel López (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)19405491
    Sala de les campanesMare de Déu del Rosari (3)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)192671207
    Sala de les campanesSant Bertomeu (4)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)199496512

  • RÓTOVA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 28-03-2024
    Convertir a PDF