Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - PALMA DE GANDIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1111)
Data de construcció 1906-1908
Autors de la documentació Fray Maseo Company
Descripció La parròquia compta amb un campanar de planta quadrada i tres cossos, ubicat junt al presbiteri, a la part posterior del temple. Fa 37 metres d'alçària i la seua fàbrica es tota de rajola, estat policromat al exterior. El primer cos, compta amb tres trams, sent els dos primers de igual factura amb moldures neogòtiques als cantos i finestres per il·luminar l'escala en totes les cares menys la orientada al presbiteri. El tercer tram presenta una galería d'arcs tapiats emprats com element ornamental. El segon cos compta amb dos trams: un primer amb les esferes del rellotge i el segon amb les finestres per les campanes, a més d'imitar aquest tram la decoració dels gablets medievals. Remata la torre una apuntada agulla damunt la qual está ubicada la creu i veleta amb la imatge de Sant Miquel. Aquesta agulla compta amb teules blanques i blaves que formen un dibuix geomètric.

El seu interior té una escala perimetral que permet pujar en primer lloc fins l'antiga caseta del Rellotge i després a la Sala de les Campanes, que compta amb una barana en cada finestra.

Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti graffitti
Estat original Les quatre campanes comptaven amb truges de fusta, segurament de perfil tradicional valencià i llargues cordes unides al batall per repicar-les des dels peus del campanar.
Estat anterior Fins la darrera restauració la torre estava al exterior en un regular estat de conservació, sense pintar. Per aquest motiu es va intervindre al exterior del campanar en 2007.
Estat actual La fàbrica del campanar es troba en un bon estat de conservació, pintada al seu exterior amb color groc i blanc, que li donen una gran vistositat. El interior també es conserva en bon estat. Per un altra banda l'estat de les campanes és regular. Tres d'elles compten amb truges de ferro de la casa Manclús, mentre que la de la més menuda és de Rosas i estan mecanitzades amb motor de vol continu i les tres grans amb electromalls. Tan sols el batall de la Gran està ben lligat i repretat, a més de reforçat amb cable de seguretat. Les altres tres campanes compten amb un sistema de fixació rígida del batall que resulta extremadament perillós. Aquest pot arrancar la batallera i caure del campanar sense previ avís, ja que el cable de seguretat passa per aquesta i no frena la caiguda.
Acústica, afinació de les campanes acústica
Campanes La torre compta amb un conjunt de quatre campanes, localitzades totes elles al segon cos. Les més menudes són del any 1909 i al igual que la Gran, dedicada a Sant Miquel, són dels fonedors Hijos de L. Roses d'Albaida. La Mitjana va ser refosa en 1955 per la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida, segurament l'antiga campana era obra dels fonedors anteriors.
Tocs tradicionals de campanes Els tocs tradicionals es realitzarien amb el vol de les quatre campanes des de la mateixa Sala de les Campanes. Segurament comptarien amb llargues cordes unides al batall que arribaven fins als peus del campanar per repicar-les.
Tocs actuals de campanes Els tocs actuals es realitzen amb els vols de les quatre campanes i el repic de les tres grans, tots ells mecànicament. Aquestos guarden poca vinculació amb els tradicionals.
Tocs proposats de campanes Es deuria portar a terme un canvi als tocs dominicals, deixant de voltejar les quatre campanes per les misses i reservant el vol general per les festes més importants. Per un atra banda seria aconsellable recuperar els tocs tradicionals del poble per adaptar-los a la vida litúrgica actual.
Intervencions L'església comptava amb una primitiva espadanya, que segurament seria de dos finestres i amb dos campanes. Aquesta va deixar pas a l'actual campanar, disenyal pel menoret de Moncada Fra Maseo Company, autor d'altres campanars com el de Carcaixent. Entre els anys 1906 i 1908 va ser alçada la torre, situada junt al presbiteri, i amb un estil neogòtic característic de finals del segle XIX i principis del XX. El mateix any que s'acabaren les obres les dos campanes gòtiques que tenia l'espadanya es baixaren per refondre i fer-ne noves. Com a mínim es deuria fer la Gran i possiblement també la Mitjana, tot i que aquesta va estar refosa un anys després. En 1909 es feren les dos campanes menors que completaren les dos existents.

La casa Manclús va portar a terme la mecanització del conjunt en 1962. Durant aquests treballs es canviaren les truges de fusta per altres de ferro i instal·laren quatre motors de vol continu i martells per repicar-les automàticament. Ja als anys 80 o 80 s'aprecia una important intervenció de la casa Rosas de Torredonjimeno, que canvià la truja de la campana menor per altra de ferro nova i a més va instal·lar nous batalls amb el sistema de fixació rígid. Recentment Electrorecamp S.L ha canviat el batall de la campana gran.

En 2007, amb motiu dels cent anys de la construcció del campanar, el rector Vicent Maria Sarrió va promoure la seua restauració exterior, quedant pintat de groc i blanc. El diumenge 30 de setembre d'eixe any es van beneir les obres pel bisbe auxiliar de València D. Enrique Benavent.
Propostes Les quatre campanes es deurien baixar del campanar per iniciar els treballs de restauració i recuperació del conjunt. Aquestes tindiren que ser netejades per dins i per fora i canviar les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment els motors de vol continu deurien ser renovats per altres d'impulsos, que emularen els tocs tradicionals i facilitaren els manuals.
Autor
  • RONDA NÚÑEZ, Domingo; MONTOLÍO TORÁN, David (01-06-2000)
  • LLOP i BAYO, Francesc (23-10-2013)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (20-07-2014)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    AVANMonseñor Benavent bendice mañana las obras de rehabilitación del campanario de la Parroquia de Palma de Gandia 2007
    AMANIDA DE PROJECTESFichas Campanarios Safor2010
    MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, DomingoFitxes Campanars de la Safor2010
    EFEDiputación ha destinado 1,68 millones en 6 años a conservar los campanarios2015
    17 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 23-11-2014

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesSant Josep (1)ROSES, HIJOS DE L. (ALBAIDA)19095177
    Sala de les CampanesMaria Anna Bernarda (2)ROSES, HIJOS DE L. (ALBAIDA)190863145
    Sala de les CampanesSantíssim Crist de la Salut (3)ROSES ATZENETA195571209
    Sala de les CampanesSant Miquel (4)ROSES, HIJOS DE L. (ALBAIDA)190892451

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent En marxa

    Autors de la documentació

    • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (11-05-2000)
    Editor de la fitxa ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 15-09-2013
    1 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • PALMA DE GANDIA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 19-04-2024
    Convertir a PDF