Inventari de Campanes

Parròquia de la Puríssima Concepció - PALMERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1096)
Data de construcció 1996
Descripció Moderna construcció de quatre cossos. Té un primer cos de planta quadrada amb unes pilastres llises als angles i una cornisa. Sobre aquest hi ha dos cossos iguals, amb finestres rectangulars i pilastres als angles, així com cornises per separar cada cos. La planta ja és octogonal, com també ho és la del tercer dos. En aquest nivell desapareixen quatre murs per deixar espai per a les campanes i està coronat per una prominent cornisa amb teulada octogonal. La torre presenta una escala interior metàl·lica que permet accedir fins a la sala de les campanes.

Per altra banda, es conserva l'antiga espadanya. Aquesta corona la façana principal de l'església i presenta dos finestres situades a la mateixa altura i simètriques. Tenen unes motllures a l'altura de la imposta i un frontó triangular amb creu.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació de la torre és bo. L'espadanya ha perdut la seua funció i a les finestres de les campanes hi han col·locats uns vitralls. Les quatre campanes estan instal·lades amb truges que combinen les formes de les de ferro i els capçals de fusta. D'aquestes, dos tenen batalls amb un sistema de fixació rígida del batall, mentre que el de la gran i el de la xicoteta estan lligats i reforçats amb cable de seguretat.
Campanes El campanar té quatre campanes, una més antiga i tres noves, amb la peculiaritat, encara poc habitual, d'estar escrites en valencià. El croquis d'ubicació de les campanes indica la seua posició de major (1) a menor (4) en contra del habitual. La numeració de les campanes si correspon de menor a major.

Els treballs de mecanització foren realitzats per Vicent TOMÁS CALATAYUD (tio) amb unes truges metàl·liques, desfressades amb un capçal de fusta que dona l'aparença de seguir models tradicionals. La solució, molt europea, no aïlla les campanes del campanar, i rebaixa els eixos de tal manera que la mateixa campana fa de contrapés. És una solució original, afortunadament no repetida, que genera més problemes que solucions, però que suposa un menor cost energètic (les campanes estan més compensades) amb un resultat sonor menys brillant (unió metàl·lica, i per tant acústica de les campanes amb el campanar, menor potència sonora de les campanes voltejades, major rebot dels batalls...).
Tocs tradicionals de campanes Les dos campanes que tenia fins a 1996 es repicaven i voltejaven. Per a voltejar-les pujaven fins a l'espadanya.
Tocs actuals de campanes Les campanes es voltegen automàticament i les tres grans també repiquen de forma automàtica.
Intervencions L'any 1996 es va construir l'actual campanar, que va substituir la funció de la primitiva espadanya, reinventada ara com a element decoratiu a la façana principal de l'església. La major de les campanes es va refondre (actual Campana Salut) i es varen fondre altres de major pes. Totes elles quedaren ubicades i mecanitzades al nou campanar.
Propostes Cal canviar els dos batalls de fixació rígida per altres lligats i amb un reforç que realment evite la seua caiguda en cas de trencament i les quatre truges actuals per altres completament de fusta i de perfil tradicional valencià, així com fabricar un conjunt de ferratges que asseguren l'estabilitat del conjunt.
Autor
  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (05-05-2000)
  • LLOP i BAYO, Francesc (24-10-2013)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (04-07-2020)
  • Rogle, roda de campanes
    El rogle està situat al costat de la sagristia. Té forma circular, campanetes de diverses dimensions i una biela amb corda per tocar.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    AMANIDA DE PROJECTESFichas Campanarios Safor2010
    MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, DomingoFitxes Campanars de la Safor2010
    15 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 21-07-2020

    Campanes desaparegudes

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Santísimo Cristo de la SaludROSES SOLER, JUAN BAUTISTA1948148

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesSant Antoni Abat (1)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA19475592
    Sala de les campanesSalut (2)BARBERÍ199663145
    Sala de les campanesConcepció (3)BARBERÍ199682319
    Sala de les campanesJoanna (4)BARBERÍ199696512

  • PALMERA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF