Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Antoni de Padua - XERESA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1086)
Data de construcció Finals del Segle XVIII
Descripció Edifici neoclàssic de quatre altures segons el tipus de la regió, amb sala de campanes en el segon cos, tercer en estructures angulars i remat. A l'exterior, el primer cos té un entaulament i cornisa que el separa del segon. Aquest té un podi que està reculat i presenta pilastres toscanes, agrupades de dos en dos i ubicades de forma que emmarquen les finestres de les campanes. El remat està delimitat per un mur que conté, a cadascuna de les cares, una mostra o esfera del rellotge. El remat té dos altures amb una finestra a cada lateral, arcs en diagonal amb pinacles al primer i aletons al segon. El remat és senzill, de tipus piramidal. La torre té una escala interior d'obra amb barana de ferro que permet l'accés a la sala de les campanes. Aquest espai està cobert amb volta semiesfèrica i a un dels laterals hi ha una escala metàl·lica per accedir fins a la part superior del campanar.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació de la torre és bo. Les tres campanes litúrgiques estan situades a tres de les finestres del segon cos amb truja de ferro de la foneria Manclús, model antic. Estan mecanitzades amb motor de vol continu i electromalls trifàsics. Les tres disposen de batall lligat i dotat amb cable de seguretat. Per altra banda, al centre del remat estan situades les campanes horàries, mecanitzades amb electromalls monofàsics tot i que es conserven les antigues maces horàries.
Campanes Té dos conjunts de campanes diferents tant per la seua ubicació com per la funció assignada. Per una banda hi ha al tercer cos un timbre de quarts, d'autor desconegut i fosa ntorn de 1940, mentre que la campana d'Hores és de Vicente Roses i l'any 1803. Les campanes litúrgiques són obra de Manuel Roses Vidal, foneria a la qual es va fondre en 1941 un conjunt de tres. D'aquestes es conserven dos campanes, mentre que la gran es va refondre en 1986 als tallers de la foneria Manclús del Grau de València.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes litúrgiques es voltejaven manualment des de la sala de les campanes i algunes d'elles possiblement també es repicaven des dels peus de la torre per mitjà de llargues cordes unides als batalls. Les campanes horàries tocaven hores i quarts.
Tocs actuals de campanes Les tres campanes voltegen i repiquen automàticament. Els horàries toquen hores i quarts.
Intervencions La torre sembla una construcció del segle XVIII però amb una forta intervenció al XX, especialment al remat. Durant la segona meitat del segle XX la foneria Manclús va mecanitzar les tres campanes litúrgiques, dotant-les amb truja de ferro, motors de vol continu i electromalls trifàsics. Aquesta intervenció va suposar la fi dels tocs tradicionals i manuals.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de les campanes litúrgiques ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. Les campanes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. Els motors de vol continu i electromalls s'han de canviar per altres d'impuls (motors) i electromalls monofàsics, que permeten el toc manual i imiten la forma tradicional de tocar.
Notes Al llibre "Nomenclator de la diócesis de Valencia" de Sanchis Sivera es diu que "la campana mayor de la iglesia era del convento de Cotalba." Es a dir que després de la desamortització va passar a aquesta parròquia.
Autor
  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (27-04-2000)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i revisió de les fitxes] (13-03-2021)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    JUAN VIDAL, FranciscoLos campanarios valencianos de la segunda mitad del siglo XVIII (Parte I)1999
    IBORRA, JoanXeresa: un inventari de campanes2002
    ROSELLÓ IBÁÑEZ, SalvadorLa campana de la ermita de la Trinidad2004
    AMANIDA DE PROJECTESFichas Campanarios Safor2010
    MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, DomingoFitxes Campanars de la Safor2010
    11 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 29-07-2021

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de campanesPuríssima Concepció (1)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)19415596
    Sala de campanesMare de Déu del Pilar (2)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194183331
    Sala de campanesSant Antoni de Padua (3)MANCLÚS, SALVADOR1986108729
    Tercer cosCampanó de quarts (A)1940ca5353
    Tercer cosD'hores (B)ROSES, VICENTE180382319

  • XERESA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF