Inventari de Campanes

Església nova de la Mare de Déu de l'Assumpció - MEQUINENZA / MEQUINENSA (ARAGÓN)

(Referència: 9962)


Data de construcció 1973ca
Descripció Al costat de l'església parroquial es va construir una estructura de formigó per penjar les campanes. Aquesta té forma d'espadanya amb les campanes a la seua part superior i una creu al centre, sobre la campana xicoteta. Té tres dates amb numeració romana. Dos corresponen amb 1773 (any de fosa de les dos campanes majors), mentre que la tercera és 1973, data de construcció del poble nou i possiblement també de l'espadanya.
Estat anterior Les campanes estaven instal·lades a l'espadanya amb les truges de fusta originals, elements de gran valor històric i cultural fins als primers anys del 2000.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és bo. Les tres campanes estan situades a l'estructura de forma que és possible el seu moviment, però sols es repiquen de forma automàtica. Totes elles disposen de truges de ferro de xapa fabricades per Relojes Pallás y estan mecanitzades amb electromalls monofàsics. Cap campana té batall.
Campanes La campana xicoteta és de l'any 1946. No té marca de fàbrica ni cap altra indicació de l'autoria. No obstant això, el perfil, la lletra utilitzada i la creu remeten a les campanes foses als tallers dels Menezo, establerts durant els anys posteriors a la Guerra Civil (1936-1939) a Barbastro. Està dedicada a la Mare de Déu del Carme. Les dos campanes majors estan dedicades respectivament a la Immaculada Concepció (la 2) i a la Divina Pastora (la gran). Les va fondre el campanar Jaume Mestres de Reus l'any 1773. Destaquen pel conjunt d'imatges religioses i decoratives que presenten, molt habituals a les campanes dels Mestres de l'època.
Tocs actuals de campanes Àngelus, Difunts, Festa, Missa diària, Missa festiva i Vespres
Intervencions La construcció de la presa de Riba-roja i l'embassament de Mequinensa obligaren a traslladar el poble d''ubicació i enderrocar "lo poble" antic. Aquest fet va implicar la baixada de les campanes de l'antic campanar que tenia l'església parroquial i el seu trasllat a una nova estructura. Entorn de l'any 2000 Relojes Pallás va destruir la instal·lació tradicional de les campanes amb el canvi de les truges antigues de fusta per altres de xapa de ferro.
Propostes Vist l'estat del conjunt és fonamental restaurar les campanes. En primer lloc cal netejar-les per dins i per fora. Aquesta neteja serviria per a eliminar la capa de brutícia que té a la superfície (especialment a l'exterior) i recuperar la sonoritat original. Seguidament, caldria canviar les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. El perfil de la truja de fusta ha de seguir necessàriament el de les antigues (conegudes per mitjà de fotografies). Cal dotar-les amb batall i es podrien mecanitzar amb motor d'impuls.
Autor
  • ALEPUZ CHELET, Joan; RUIZ i ENGRA, Antoni, SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [XXVII Beca "Amanda Llebot" de l'Institut d'Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)] (30-06-2017)
  • ALEPUZ Chelet, Joan (17-02-2019)
  • FERNÁNDEZ SALINAS, Fernando (20-08-2020)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    ALEPUZ CHELET, JoanInventario de campanas en el Alto Aragón. Estado de la cuestión, resultados y propuestas de actuación.2020
    8 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 23-08-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Estructura de les campanesMaria del Carme (1)MENEZO (MERUELO)194665159
    Estructura de les campanesImmaculada Concepció (3)MESTRES, JAUME177388395
    Estructura de les campanesLa Divina Pastora (3)MESTRES, JAUME1773113835

    Ordinadors

    Ordinador (1)


    Existent En marxa

    AutorECAT
    Empresa de mantenimentRELOJES PALLÁS
    Descripció El programador gestiona els tocs de campanes de la parroquia
    Actualització 23-08-2020
    2 Fotos
    Inventari general d'ordinadors
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • MEQUINENZA / MEQUINENSA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 82 Visitants: 81 Usuaris: 1 - francesc