Inventari de Campanes

Ermita de Sant Roc - CULLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 976)


Data de construcció S. XVI-XVII
Descripció L'ermita té una espadanya, situada als peus del temple. A l'igual que la resta de l'edifici és de pedra, treballada en forma de sillars. Té dos pilars, reforçats als laterals, sobre els que hi ha unes motllures que sustenten un arc lleugerament apuntat amb creu al centre. Als costats, tocant l'arc hi ha dos sillars de pedra.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és bo. La campana conserva la instal·lació tradicional. Està ubicada a l'espadanya de l'ermita de Sant Roc amb truja de fusta de perfil tradicional local, diferent del valencià i altres perfils de pobles veïns, que es conserva en regular estat. Els eixos de gir estan fets amb una sola peça que es passa per les anses. Té un batall lligat i amb un cable enganxat per repicar-la des de l'interior de l'ermita.
Conservació, manteniment
Campanes L'ermita té una campana, fosa l'any 1864 i dedicada a Sant Roc, titular de l'ermita. Aquesta té unes inscripcions que recullen una oració al sant titular.
Tocs tradicionals de campanes Sembla que tradicionalment la campana s'ha repicat de forma manual des de l'interior de l'ermita per mitjà de cordes o cables units al batall.
Tocs actuals de campanes Es toca com tradicionalment.
Intervencions L'espadanya possiblement es va construir amb l'ermita a mitjans del segle XVI o possiblement un poc posterior. L'any 1864 es va fondre, segurament pel trencament d'una antiga campana, l'actual bronze. Afortunadament no es va destruir l'any 1936 ni es va mecanitzar durant la segona meitat del segle XX.
Propostes La instal·lació tradicional de la campana és quasi tan important com el mateix bronze, per tant es deu preservar al màxim i sempre restaurar. Sols s'admetrà en canvi de la truja o alguna de les seues parts si l'estat de conservació de les mateixes no garanteix l'estabilitat del conjunt. En cas de canvi o substitució es deuen fer les peces noves de forma igual a les canviades. No recomanem la mecanització de la campana.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (22-05-2000)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica exterior i fitxes] (14-09-2014)
  • 5 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 27-08-2018

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    EspadanyaSant Roc (1)18643627

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • CULLA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 75 Visitants: 75 Usuaris: 0