Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Llorenç Màrtir - BÈLGIDA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 94)


Data de construcció Segle XVII
Descripció La parròquia compta amb un campanar de planta rectangular i dos cossos, situat als peus del temple parroquial. El primer cos està construït sobre un basament i tant aquest com els tres trams del cos presenten sillars de pedra als angles mentre que la resta del mur està construït amb maçoneria. Els diferents trams d'aquest cos estan separats per unes motllures i a un lateral del tercer tram hi ha un rellotge solar i una mostra o esfera del rellotge. El segon cos té quatre finestres per a les campanes i el seu exterior és semblant a la resta de la torre. Presenta una cornisa que el separa del terrat, espai que està delimitat per una balustrada amb pinacles. La torre té una escala interior que permet accedir fins a la sala de les campanes. Poc abans hi ha un espai amb la maquinària del rellotge. La sala de les campanes té una coberta plana d'aire popular.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior Abans de la mecanització de les campanes, aquestes disposaven de cordes unides als batalls que arribaven fins als peus del campanar. La maquinària del rellotge estava connectada a la campana horària per mitjà d'una maça amb la qual sonaven els tocs horaris.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo, però cal un millor manteniment de l'interior. L'estat de les tres campanes és igualment bo i conserven la instal·lació tradicional restaurada i adaptada a la mecanització. Les truges estan pintades de roig i són de fusta. La de la campana major té algunes peces de formigó. Totes elles estan mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més disposen de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. A la campana major li falta un fragment al llavi, però aquest fet no afecta la seua sonoritat. Per altra banda al terrat del campanar hi ha una campana horària en funcionament.
Conservació, manteniment
Campanes El campanar compta amb dos conjunts de campanes diferents tant per la seua ubicació com per la funció asignada. Per una banda hi ha una campana al terrat destinada exclusivament als tocs horaris. Podria ser obra de Jaime Rosas i Vicente Moreno i de l'any 1902. Al segon cos estan les tres campanes litúrgiques. La més xicoteta està dedicada als Sants Joans. No presenta data de fosa ni autor, no obstant, es podria datar la seua fosa al segle XVII, possiblement a mitjans del segle. Té elements interessants com la pervivència d'un Calvari amb arquitectura gòtica. La mitnaja es va fondre l'any 1893 i està dedicada a la Santíssima Trintiat. Els triangles decorats, així com la creu, el relleu dels àngels adorant l'Eucaristia i el tipus de lletra utilitzada remeten a les campanes foses per Jaime Roses, fonedor d'Atzeneta d'Albaida. La gran està dedicada a Sant Llorenç i és de 1855. Segurament és del pare de l'anterior fonedor que es deia igual que el fill.
Tocs tradicionals de campanes Els tocs es realitzaven amb llargues cordes que baixaven fins al peu del campanar, mentre que els vols es realitzaven des de la sala de campanes.
Tocs actuals de campanes La campana horària està en funcionament. Les tres campanes es repiquen i voltegen automàticament.
Intervencions La torre segurament es va construir al segle XVII i presenta un aspecte exterior marcadament auster i previ al model de campanar amb tres altures que s'imposaran des de finals del segle XVII. A mitjans del segle XVII es va fondre la campana més xicoteta. Les altres dos són obra dels Roses d'Atzeneta, foses durant la segona meitat del segle XIX i la de les hores és de principis del segle XX. No les destruïren durant la Guerra Civil (1936-1939) ni les mecanitzaren posteriorment, fet que va permetre conservar la instal·lació tradicional. En 2019 ja estaven restaurades les tres campanes i mecanitzades.
Autor
 • MONTELL TORMO, Isaac (11-08-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de les campanes i actualització de les fitxes] (10-11-2019)
 • Quadrant solar
  En el segon cos podem trobar l'esfera del rellotge sobre un quadrant solar, en la vora es pot llegir "RENOVADO" mig esborrat.

   

  Matraca
  En la sagristia es conserva una xicoteta matraca de mà.

   

  Rogle, roda de campanes
  En la sagristia hi ha un rotgle en 9 campanes agrupades en 3 grups de 3 campanes

   

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorTítolData
  GREMI DE CAMPANERS VALENCIANSNuestras Campanas - Iglesia en Valencia1991-1999
  LLOP i BAYO, FrancescNuestras campanas (15) - Las campanas de Bèlgida: notas para una correcta restauración1995
  GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20012001
  SOLER, AbelCampanar de Bèlgida2016

  Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  PersonaVídeoDataDuració
  Vol general 11-08-20155:09
  23 Fotos

  Fitxes de les campanes

  Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 10-04-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Sala de les campanesSants Joans (1)1650ca5491
  Sala de les campanesSantíssima Trinitat (2)ROSES, JAIME 189376254
  Sala de les campanesLorenza (3)ROSES, JAIME 185589408
  TerrasaCampanó del Rellotge (A)MORENO, VICENTE; ROSAS, JAIME190273225

  Rellotges

  Rellotge mecànic (1)


  Existent Parat

  AutorPÉREZ ROMEU, MARIANO
  Data de construcció 1902
  Actualització 16-04-2018
  2 Fotos
  Inventari general de rellotges

  Ordinadors

  Ordinador (1)


  Desaparegut Parat

  AutorRELOJERÍA ELECTRONICA VICENTE TOMÁS
  Empresa de mantenimentELECTRO RECAMP S. L.
  Data de construcció 2000
  Descripció VT-42-CIC
  Actualització 16-04-2018
  3 Fotos
  Ordinador (2)


  Existent En marxa

  AutorCLOCK-O-MATIC
  Empresa de mantenimentELECTRO RECAMP S. L.
  Data de construcció 2016
  Descripció Clock-o-Matic Apollo II
  Editor de la fitxa MONTELL TORMO, Isaac
  Actualització 10-08-2016
  1 Fotos
  Inventari general d'ordinadors
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • BÈLGIDA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 20-05-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 41 Visitants: 40 Usuaris: 1 - francesc