Inventari de Campanes

Parròquia del Santíssim Sacrament - ALMÀSSERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 937)

Data de construcció Iniciades les obres en 1792. Torre dreta dels anys 80 del segle XX.
Autors Vicente Marzo
Descripció Als peus del temple parroquial s'alcen les dos torres, de idèntica factura: dos cossos, part del primer integrat a la façana principal, alçats amb rajola que en els angles intenta imitar la silleria. Dos cornises divideixen el espai en aquest primer cos, amb dos trams iguals, sobre el que es situa el cos de les campanes. Compta amb quatre finestres, pilastres en la seua cara exterior i cornisa. Delimita el terrat una balustrada.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual Les dos torres es troben estructuralment en un bon estat de conservació, tan sols hi han a la Sala de les Campanes restes de instal·lacions anteriors, com martells. La Senyalera conserva la instal·lació original amb truja de fusta pintada de verd i cigonyal per tocar-la. Les altres quatre campanes estan mecanitzades amb truja de ferro i les tres grans a més amb electromall. El motor de la campana gran ja ha estat substituït per un d'impulsos.

El conjunt deuria ser restaurat per tal de recuperar el seu estat original, reposant les truges de fusta i mecanitzant les campanes amb motors d'impulsos, com el que ja té la campana gran. A més de baixar-les de la torre per netejar-les per dins i fora.
Campanes Compta amb un conjunt de quatre campanes a més d'una senyalera, dedicada a Sant Rafael. Les campanes porten el nom de les quatre confraries del poble: Sant Vicent Ferrer, la Mare de Déu del Rosari, la Mare de Déu dels Desamparats i el Santísiim Sacrament; ubicades totes elles en la Sala de les Campanes.
Tocs tradicionals de campanes Sembla que els vols es realitzaven des de la mateixa Sala de les Campanes, amb les quatre ubicades a les finestres. La Senyalera, per la seua ubicació comptaria amb una llarga corda per tocar-la al vol (o mig vol) des dels peus de la torre. Les tres campanes grans sembla que eren repicades també des dels peus del campanar. A més es tocarien a mig vol per al toc de difunts.
Tocs actuals de campanes En primer lloc la campana senyalera no toca. Les altres quatre campanes voltegen de forma automàtica, mentre que les tres grans a més repiquen.
Intervencions En 1936 les campanes van ser destruïdes durant la Guerra Civil, encarregant els Hnos. Roses de Silla (València) la fosa del nou conjunt en l'any 1941. El Disapte de Glòria d'eixe any van ser solemnement beneïdes i pujades a la torre. Als anys 60 la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida va mecanitzar les quatre campanes de les finestres amb motor d'impulsos i les tres grans amb martell. Les truges de fusta van ser substituïdes per altres de ferro. La campana dedicada a la Mare de Déu dels Desamparats es va trencar en 1984, sent refosa per la casa Manclús de València. Recentment 2001 Técnica y Artesanía ha substituït el motor de la campana gran per un d'impulsos i el martell de la Tercera per un electromall.
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (15-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (30-08-2011)
 • 24 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 14-03-2020

  Campanes desaparegudes

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Mare de Déu dels Desamparats (refosa)ROSES, HERMANOS (SILLA)194194481

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les CampanesSant Rafael (1)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)19414037
  Sala de les CampanesS. Vicent Ferrer (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)19414346
  Sala de les CampanesMaria del Rosario (3)ROSES, HERMANOS (SILLA)194170199
  Sala de les CampanesMare de Déu dels Desamparats (4)MANCLÚS, SALVADOR198494481
  Sala de les CampanesSantíssim Sacrament (5)ROSES, HERMANOS (SILLA)1941114858

 • ALMÀSSERA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 13-06-2021
  Convertir a PDF