Inventari de Campanes

Monestir de Sant Pere de Casserres - LES MASIES DE RODA (CATALUNYA)

(Referència: 9354)


Alçada del campanar 21
Descripció Monestir benedictí
Altitud: 450 metres Roda de Ter
Església aixecada entre el 1030 i el 1050 en estil romànic llombard, consagrada el 1053. És una construcció molt austera a base de paraments de carreus matussers, petits, rectangulars, disposats en filades. Consta de tres naus de dos trams coberts per voltes de canó de mig punt damunt arcs torals; estan separades per un robust pilar cruciforme per banda i per arcs de mig punt.
La capçalera està formada per tres absis semicirculars amb decoració de senzilles lesenes amb fris d'arcs cecs i, el central, amb un fris de finestres cegues sota cornisa; tres finestres en arc de mig punt donen llum a aquest absis. A la façana de ponent, molt austera, hi ha el portal exterior; té forma rectangular i, al damunt de la llinda de fusta, un timpà semicircular nu. Al seu damunt, a mitja alçada, hi ha una finestra en arc de mig punt. Altres dues portes queden a la banda de migdia, una al campanar i l'altra al claustre; al mur nord n'hi ha una altra que donava al cementiri. Un claustre rectangular (16'4 x 23 m), molt restaurat, es troba situat a la banda de migdia amb el campanar fent angle al sud-oest. Dimensions: 27'6 x 8'8 x 13'45 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total arriba als 21'4 metres. Se sol dir que l'església és més ampla que llarga, fet que pot ser acceptat si tenim en compte que per la llargada un servidor hi afegeix l'absis, cosa que potser altres estudiosos no comparteixen.
Campanar de planta quadrada (7'2 x 7'6 m); la cel·la queda oberta amb dues finestres en arc de mig punt per banda dins d'un marc lleugerament rebaixat; queda coberta per una cornisa amb un fris de mènsules i una teulada de quatre vessants que forma una piràmide de poca alçada. Els seus paraments, com els de l'església, no tenen ornamentacions i són a base de matussers carreus petits i prims ordenats en filades. Situació: adossat al mur sud de l'església, entre ella i el claustre, proper al frontis de ponent. Alçada: 21 metres aproximadament.
Protecció Bé cultural d'interès nacional
Identificador BCIN: 152-MH
BIC: RI-51-0000441
IPAC: 162
Autors de la fitxa de la torre
 • SOBRINO, Josep (14-05-2017)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-09-2017)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  AutorsTítolData
  CAÑELLAS, Miquel S.Campanars d'Osona2012
  11 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 26-12-2017


 • LES MASIES DE RODA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-04-2020
  Convertir a PDF