Inventari de Campanes

Ermita de Sant Bartomeu de Margalef - TORREGROSSA (CATALUNYA)

(Referència: 9335)


Alçada del campanar 15.55
Descripció Altitud: 225 metres. Municipi de Torregrossa
Església aixecada entre el 1776 i el 1779 de gust neoclàssic. Consta d'una sola nau coberta amb volta de llunetes i capçada per un absis semicircular; té altars laterals oberts amb arcs de mig punt. El primer tram tocant a l'absis està cobert per una cúpula semiesfèrica. El portal, amb la data del 1778, té arc de mig punt damunt senzilles impostes; el marc en escàs relleu està format per pedres ben escairades de color blanc crema. Tots els murs de pedra vista de color blanquinós trencat amb tècnica de paredat queden ben deixats. Els caires estan reforçats amb carreus grans de pedra lleugerament marronosa. A la part alta del frontis hi ha un senzill òcul; queda tot coronat per un frontó triangular emblanquinat. La capçalera és poligonal i cada vèrtex, igual que les cantonades dels murs, és rematat amb carreus ben tallats de proporcions considerables respecte a la resta de pedra vista. Ha estat restaurada els darrers anys. En la restauració s'ha aplicat un criteri unitari per a totes les construccions arquitectòniques: deixar la pedra picada vista. En l'interior de l'església, les parts on hi havia totxana s'han arrebossat i pintat de blanc.
Campanar d'espadanya format per un ull en arc de mig punt situat damunt el frontis en el centre del seu eix. Té una base formada per un mur emblanquinat i damunt, separat per una motllura, el campanar d'un ull amb una campaneta. La seva base fa 2'55 metres d'amplada i l'alçada arriba als 15'55.
De la vella capella del segle XIII, situada en l'antic nucli de Margalef, despoblat al segle XIV, només se'n conserva la façana de carreus mitjans de pedra marronosa, amb el portal en arc de mig punt, dues finestres altes també en arc de mig punt i, a sobre, una espadanya també amb dos ulls i sense campanes. La seva àmplia base fa 5'56 metres d'amplada i la seva alçada 13'30 metres.
Protecció Bé inventariat
Identificador IPAC: 14880
Autors de la fitxa de la torre
 • LLADONOSA, Vicent (2016)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-09-2017)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 19-12-2017


 • TORREGROSSA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 30-03-2020
  Convertir a PDF