Inventari de Campanes

Sant Antoni de Padua - CATARROJA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 929)


Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Campanes Hi ha una mostra de rellotge en la façana de l'immoble. La campana central del conjunt era, pressumiblement, la del rellotge, però sembla estar fora d'ús.
Autors
 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (1997)
 • LLOP i BAYO, Francesc [Documentació fotogràfica de les campanes] (05-06-2006)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Les veus de l'Horta Sud. Campanars, campanes, campaners i tocs tradicionals - Documentació fotogràfica de les campanes, investigació dels tocs tradicionals i fitxes] (18-11-2016)
 • 8 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 13-09-2013

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  FaçanaSant Antoni (1)BORRÁS, ANDRÉS17824968
  FaçanaMaria. Campana de les hores (A)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)19345072
  FaçanaSant Antoni (2)ROSES ATZENETA195461149

  Rellotges

  Rellotge mecànic - Sant Antoni de Padua - CATARROJA (COMUNITAT VALENCIANA)
  Rellotge mecànic (1)


  Desaparegut Parat Manual

  Data de construcció 1916-1934
  Descripció Davant el creixement del nucli urbà, de manera paral·lela a com va ocórrer a altres poblacions de l'Horta, l'any 1916 els clavaris de Sant Antoni donaren a l'ermita un nou rellotge, que se sumava a l'existent –i recentment renovat– al campanar de la parròquia. Com a record de l'efemèride, baix de l'esfera va ser col·locada una placa commemorativa amb els noms dels festers que van fer realitat aquell projecte, que havia permés que per primera vegada el barri del raval comptara amb un servei horari propi. Segons algunes fonts, la maquinària era obra d'una signatura fins ara desconeguda, una empresa anomenada Coppel.
  Possiblement no fou fins a 1934 que, novament a instàncies dels clavaris d'aquell exercici, el rellotge va ser acompanyat d'una campana horària, que va ser encarregada a la foneria dels Hermanos Roses de València i situada a una espadanya que, probablement per a l'ocasió, va alçar-se sobre la façana de l'ermita, entre els seus dos campanars. Potser fins aleshores els senyals horaris els havia marcat alguna campana litúrgica. En qualsevol cas, la maquinària del rellotge devia estar dotada d'un tren de moviment i d'uns altres dos, corresponents amb l'esfera exterior i la soneria de les hores i les mitges, que tocava la nova campana horària amb el mall per gravetat que encara hui conserva.
  D'aquell rellotge sabem que, durant més de quaranta anys va ser l'ermità, Casimiro Estarelles, l'encarregat de remuntar-lo setmanalment i d'engreixar-lo de manera periòdica. En envellir l'antic ermità, durant alguns anys la maquinària estigué al càrrec del seu fill Casimiro i d'un nebot, Juanito. El rellotge degué desaparèixer en l'entorn de 1968, en el lamentable derrocament de l'antiga ermita, ja per aleshores amb dignitat parroquial. Actualment, a la façana de la parròquia hi ha una esfera electrònica signada per "Relojería Electrónica J. Blasco".
  Actualització 17-04-2020
  1 Fotos
  Inventari general de rellotges
 • CATARROJA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 28-05-2023
  Convertir a PDF