Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria de l'alqueria de Venta d'Espioca - PICASSENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 896)

Data de construcció Primer terç del segle XVIII.
Descripció Després d'una efímera etapa de bonança, entre les últimes dècades del segle XV i els primers compassos de la centúria següent, l'alqueria que des d'èpoques llunyanes havia envoltat la torre islàmica d'Espioca va despoblar-se. No serà fins als primers anys del segle XVIII que a la Venta d'Espioca, abandonada des de feia més de dos segles, arriben uns nous pobladors, que en aquestos anys van a reconstruir l'alqueria medieval i a alçar junt a ella una nova capella dedicada a la Mare de Déu. Sobre l'alqueria –de manera paral·lela a altres explotacions de l'Horta, com el veí mas dels Foressos– va ser alçada una espadanya, que a partir de 1733 acolliria la campana destinada a regular els temps de treball i de culte dels habitants d'aquell xicotet nucli de població.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Conservació, manteniment
Autors
 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (1997)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Les veus de l'Horta Sud. Campanars, campanes, campaners i tocs tradicionals - Documentació fotogràfica i fitxa] (08-02-2017)
 • Quadrant solar
  A la façana principal de l'alqueria, baix de l'espadanya que acull la seua campana, hi ha un rellotge solar recentment restaurat.

   

  4 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor SARRIÓ ANDRÉS, Pau
  Actualització 18-04-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaSant Joan Baptista17333627

 • PICASSENT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF