Inventari de Campanes

Sant Benet Abad de Mahuella - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 893)


Data de construcció 1970ca
Descripció Espadanya de dos forats, situada coronant la façana del temple. Segons documentació gràfica de 1962, l´espadanya era sols d´un forat, sembla que es va enderrocar i s´alça l´actual de dos forats.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Sols hi havia una espadanya, d'una finestra. En ella estava ubicada la campana.
Estat actual L'espadanya està en bon estat de conservació, pintada com la resta del temple. De les dos campanes, la menor té truja de ferro, mentre que la gran disposa de truja de fusta de perfil tradicional valencià. Les dos disposen de batall i cigonyals amb cadena per voltejar-les a distància.
Conservació, manteniment
Campanes Té dos xicotetes campanes. La menor és de l'any 1859 i sembla que estava instal·lada a altre lloc. La major no té data de fosa, però es podria datar cap a mitjans del segle XVII o posterior.
Intervencions L'espadanya actual es va construir entre els anys 60 i 70 del segle XX. A ella s'instal·laren dos campanes, una de les quals estava ubicada a l'antiga espadanya.
Propostes La campana menor té truja de ferro, per tant es deuria de restaurar. El bronze s'ha de netejar per dins i per fora, de forma que recupere la sonoritat original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Es podria tant conservar el toc manual per mitjà del cigonyal com mecanitzar-la amb motor d'impuls.
Notes Encara que es troba lluny del terme municipal de València, és una pedania de la ciutat, i no perteneix ni a Albuixec, ni Meliana, ni a Albalat dels Sorells (si eclesiasticament a aquest darrer municipi)
Autors de la fitxa de la torre
 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (02-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (04-02-2017)
 • 2 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 25-07-2018

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaDe l'Associació (1)18592813
  EspadanyaMaria (2)1650ca2914

 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 07-08-2020
  Convertir a PDF