Inventari de Campanes

Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - CASTELLÓ DE RUGAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 888)Data de construcció Segles XVIII al XX
Descripció El campanar està situat a un lateral del temple parroquial, al costat del creuer. És de planta quadrada i té dos cossos més una estructura metàl·lica al remat. El primer cos es divideix en tres trams iguals, situats sobre un basament de pedra tallada en carreu a algunes parts i maçoneria a altres. Aquests trams estan separats per motllures i el mur està enlluït mentre que als angles són visibles els carreus de pedra. A un dels laterals hi ha una finestra per cada nivell i una mostra o esfera del rellotge al superior. El segon cos està separat per una cornisa de l'anterior. Té quatre finestres amb arc de mig punt que a l'exterior estan emmarcades per pilastres toscanes. Aquest cos és de rajola a excepció dels angles i alguns elements de les pilastres que són d'obra. El terrat està delimitat per una balustrada amb pinacles als angles i està coronat per una artística estructura metàl·lica amb dos nivells i diversos elements decoratius.

La torre té una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de les campanes. A un lateral d'aquesta hi ha una escala de mà que per mitjà d'una estructura permet accedir fins al terrat. La sala de les campanes està rematada per una volta semiesfèrica.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les campanes estaven instal·lades al segon cos del campanar amb truges de fusta de perfil tradicional local i dotades amb cordes per repicar-les des dels peus del campanar. La maça horària de la campana del remat estava connectada a la maquinària del rellotge.
Estat anterior Fins a l'any 2007 les campanes litúrgiques estaven instal·lades amb truges de ferro de la foneria Roses i mecanitzades amb motor de vol continu i electromalls.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. La campana horària està a la seua ubicació original i mecanitzada amb electromall monofàsic. No obstant això conserva l'antiga maça de les hores. Les quatre campanes litúrgiques estan també en bon estat, situades a les finestres del segon cos i mecanitzades amb motor d'impuls i electromalls monofàsic.
Campanes El campanar compta amb un extraordinari conjunt de campanes del segle XVIII. La major va ser fosa en 1787 per Ramon Roses. Les altres dos són de l'any 1768 i s'ha atribuït a Ramon Roses la seua fosa, no obstant això estes campanes presenten notables diferències respecte a la campana gran (signada per aquest fonedor) per tant no semblen obra del mateix fonedor. Junt amb aquestes hi ha una campana menor fosa per Juan Bautista ROSES SOLER en 1951. Segurament el joc original, com el de la majoria dels pobles valencians, estava compost per tres campanes, i la quarta finestra ocupada per les matraques, ara desaparegudes. La campana del rellotge és dels ROSES fosa l'any 1928.
Tocs tradicionals de campanes La campana horària interpretava exclusivament senyals d'aquest tipus. Les quatre campanes litúrgiques es voltejaven manualment des de la sala de les campanes i possiblement algunes es repicaven des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes La campana horària continua tocant aquests tocs. Les quatre litúrgiques es repiquen i voltegen automàticament.
Intervencions L'aspecte del campanar sembla el resultat de diverses intervencions. El primer cos és del XVIII segurament i des del segons fins al remat semblen ja posteriors, segurament del segle XX. Durant la segona meitat del segle XVIII varen fondre les campanes i en 1951 ampliaren el conjunt. Durant la dècada dels anys 60 del segle XX mecanitzaren les campanes. La foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida va canviar les truges de fusta per altres de ferro i les va mecanitzar.

En 2007 ha rebut de la Diputació de València una subvenció de 36.000 € per a la restauració de les campanes. Els treballs foren realitzats per ELECTRO RECAMP. Es va instal·lar un ordinador en substitució del rellotge mecànic, ara ubicat al peu del campanar, malgrat el seu interès patrimonial. Les quatre campanes es dotaren amb truges de fusta i les mecanitzaren amb electromalls monofàsics i motors d'impuls.
Autor
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (18-04-2000)
 • BUIGUES METOLA, Marcos (2007)
 • MONTELL TORMO, Isaac (18-06-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de les campanes i actualització de les fitxes] (03-03-2020)
 • Quadrant solar
  El temple compta amb un quadrant solar, ubicat a la façana principal de l'església.

   

  Rogle, roda de campanes
  Hi ha un rogle de fusta, amb 16 campanetes, del qual penja la campana d'eixida de missa.

   

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorTítolData
  GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20012001
  Diputación de ValenciaCastelló del Rugat - Restauración del campanario de la iglesia2003
  EL CRONICARestauració del campanar2003
  Levante-EMVLes campanes de Castelló de Rugat tornen avui a l´església de l´Assumpció2007
  Radio Ontinyent - Cadena SerLas campanas de la iglesia de Castelló de Rugat vuelven a la parroquia tras su restauración2007
  RUIZ, RebecaLa Catedral de Jaca luce la bandera blanca, símbolo de que la ciudad está libre de epidemias2020
  13 Fotos

  Fitxes de les campanes

  Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 12-04-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Remat del campanarCampana d'Hores (A)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)192871207
  Sala de les campanesSants Abdó i Senent, Sants de la Pedra (1)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA19514455
  Sala de les campanesSanta Bàrbera (2)SARRIÓ, JERONI176861131
  Sala de les campanesSant Joan Baptista (3)SARRIÓ, JERONI176872216
  Sala de les campanesMaria de l'Assumpció; La Gran (4)ROSES, RAMÓN178797528

  Rellotges

  Rellotge mecànic (1)


  Existent Parat

  Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 20-06-2015
  2 Fotos
  Inventari general de rellotges

  Ordinadors

  Ordinador (1)


  Existent En marxa

  AutorCLOCK-O-MATIC
  Empresa de mantenimentELECTRO RECAMP S. L.
  Data de construcció 2007
  Descripció Clock-o-Matic Apollo II
  Editor de la fitxa MONTELL TORMO, Isaac
  Actualització 24-07-2015
  2 Fotos
  Inventari general d'ordinadors
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • CASTELLÓ DE RUGAT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 20-05-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 20 Visitants: 20 Usuaris: 0