Inventari de Campanes

Església nova de Sant Josep la Figuera - ALGERRI (CATALUNYA)

(Referència: 8838)
Descripció La remodelació parroquial diocesana feta pel bisbe de Lleida, Josep Meseguer i Costa, va afectar al poble de la Figuera, poble situat entre els pobles de Os de Balaguer i Algerri. Es va fer l’any 1893.
La Figuera tenia uns trenta habitants, poc mes o menys. El poble estava edificat, allà sota una penya. A dalt hi era el petit castell ruïnós, i a la vora del castell, l’església dedicada a sant Urbà, Papa, la festa el 24 de juny.
Havent escoltat aquestes peticions, el bisbe Josep Meseguer i Costa va fer, ell, les seves propostes. Van ser: A la població de la Figuera la faria parròquia. Demanava i ho condicionava a aquesta demanda, que els feligresos de la Figuera fessin una nova església a la part baixa del poble; sols així s’evitaria la dificultat, per altra part, ben visible, de pujar l’escala esglaonada.
Havien de procurar que hi hagués una estança digna, on hi pogués viure el rector, que ell hi enviaria.
Respecte a la rectoria, un habitant de Balaguer, que era procedent de la Figuera, Lluís Florejachs, tenia un pati i el va donar per fer-hi l’església parroquial nova. El bisbe Josep Meseguer i Costa va posar sant Josep per titular de la nova parròquia. Els veïns de la Figuera van conservar les seves festes tradicionals. Eren: sant Urbà, Papa, el dia vint i quatre de maig i sant Antoni, abat, el disset de gener. VIOLA i GONZÁLEZ, Ramiro "Un poblet desaparegut ben prop d’Algerri" - WIKIPÈDIA (06-01-2017)
Campanes La Pilar va ser col·locada a l'església de Sant Urbà de la parròquia de Sant Josep de la Figuera, agregat del municipi d'Algerri i que quant el llogaret fou abandonat alguna ma la va sostreure i va desaparèixer. BARÓ i GARROFÉ, Cassimir, campaner d'Algerri (20-12-2016)
Autors
 • BARÓ i GARROFÉ, Cassimir, campaner d'Algerri (20-12-2016)
 • Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 06-01-2017

  Campanes desaparegudes

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Pilar (1) (desapareguda)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA194151

 • ALGERRI: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-06-2021
  Convertir a PDF