Inventari de Campanes

Ermita del Crist del Calvari - CABANES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 8775)


Data de construcció 1853
Descripció L'Ermita del Santíssim Crist, denominada popularment del Calvari, disposa d'una espadanya. Aquesta està ubicada als peus del temple i disposa d'una finestra amb arc de mig punt. Va ser construïda amb rajola i maçoneria. L'arc de la campana està emmarcat per dos pilastres toscanes a una de les cares i als laterals. A més disposa de cornisa rematada per una senzilla creu.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és regular. Per contra, la campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a l'espadanya. Disposa de truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impuls.
Campanes L'espadanya disposa d'una campana, fosa l'any 1940 als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal del Grau de València.
Tocs tradicionals de campanes La campana es voltejava des de dins de l'ermita per mitjà d'una corda o cadena unida al cigonyal.
Tocs actuals de campanes La campana volteja automàticament.
Intervencions Entorn a l'any 1575 es va alçar una ermita dedicada a la Mare de Déu del Rosari. Arruïnat el temple l'any 1810, va ser reconstruït en l'any 1853 baix l'advocació del Crist. En aquest moment es va construir l'espadanya que té. En la documentació de 2017 ja estava restaurada la campana amb una nova truja de fusta i mecanitzada amb motor d'impuls. La restauració la va portar a terme ELECTRORECAMP S.L.
Autors
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de l'ermita i la campana] (16-01-2016)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (01-02-2017)
 • 2 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 24-02-2017

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaSantíssim Crist del Calvari (1)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)19404760

 • CABANES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 10-08-2022
  Convertir a PDF