Inventari de Campanes

Església parroquial de l'Assumpció de Segur de Calafell - CALAFELL (CATALUNYA)

(Referència: 8683)


Alçada del campanar 9
Data de construcció Principis de la dècada dels setanta del segle XX
Descripció Altitud 12 m
Es tracta d'un dels equipaments més emblemàtics de Segur de Calafell. Va ser construïda a principis de la dècada dels setanta del segle XX i consagrada el 1975 pel Dr. Josep Pont i Gol, arquebisbe de Tarragona. L'església de l'Assumpció té la categoria de parròquia. La seva construcció va ser fruit de la tenacitat de mossèn Josep Maria Prats, que en fou el màxim impulsor, i de molts segurencs que, amb el seu esforç, van col•laborar a fer realitat el projecte de l'arquitecte Jaume Teixidó i Ballescà. Hi va haver gent que va col•laborar amb donacions de diners, altres van aportar força de treball, anant els caps de setmana a fer hores de forma desinteressada.

El conjunt el formen vàries edificacions aïllades, l'església, el campanar i la casa rectoral. La planta de l'edifici de l'església té la forma, gairebé, d'un quart de circumferència. L'eix de la planta és orientat est-oest. El vèrtex té una forma còncava i d'ell neixen un seguit de nervis que formen l'estructura de la coberta. A cada façana lateral hi ha una sèrie de finestrals de forma rectangular on predomina la verticalitat que van augmentant en alçada a mida que s'acosten a la façana principal. Aquesta és de forma circular i és divideix en diversos cossos que sobresurten, els quals són definits pels nervis de la coberta, que també sobrepassen els plans dels paraments. En dos d'aquests cossos hi ha una doble porta, separada per un finestral rectangular, per accedir a l'interior de l'edifici. A la resta de cossos hi ha dos finestrals rectangulars verticals.

A l'interior, els seients estan col•locats en fileres esglaonades, a modus de teatre grec, i en destaca la sobrietat del seu disseny. L'edifici té una capacitat per a 1.200 persones. Al costat sud-est de l'església, exempt, hi ha el campanar. Aquest és format per tres estructures verticals, que adquireixen la forma del número 7, les quals sostenen les campanes. Al costat nord-oest del conjunt hi ha la casa rectoral. Els edificis són envoltats per un jardí delimitat per una tanca feta amb un basament de formigó sobre el que hi ha una reixa ferro formada per la successió de barrots verticals. A excepció d'aquesta, que és feta amb fàbrica de ceràmica, l'església i el campanar són fets amb formigó armat.

http://calafell.cat/municipi/patrimoni/esglesia-assumpcio
AJUNTAMENT DE CALAFELL

Campanes Hi ha cinc campanes, quatre al campanar i una a l'entrada a la sagristia.
Les del campanar, nomenades de menys a més, tenen noms d'Amparo, Carmen, Assumpta i Núria, són foses en 2005, una d'elles Amparo, sembla ser refosa, posa dues dates 1975 i 2005. Les campanes tenen un nombre a l'espatlla que va des del 00/1 per la de major grandària a la 00/4 per a la menor.
El campanar té una estructura de tres blocs de formigó en forma de set, amb una amplada entre ells d'un metre i una separació al temple d'uns deu metres.
Tocs actuals de campanes Àngelus, Festa, Missa, Hores i quarts
29 Fotos
Fitxes de totes les campanes
Editor FERNÁNDEZ SALINAS, Fernando
Actualització 20-09-2016

Campanes actuals

LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
CampanarAmparo (1)2005
CampanarCarmen (2)2005
CampanarAssumpta (3)2005
CampanarNuria (4)2005
SagristiaCampaneta (0)101

Rellotge

Ordinador - Església parroquial de l'Assumpció de Segur de Calafell - CALAFELL (CATALUNYA)
Ordinador (1)

Existent En marxa Electrònic

Empresa de mantenimentERMEC (BARCELONA)
Descripció L'ordinador gestiona els tocs de campanes de la parròquia
Editor FERNÁNDEZ SALINAS, Fernando
Actualització 19-09-2016

 • CALAFELL: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 23-09-2020
  Convertir a PDF