Inventari de Campanes

Campanar de Sant Pere de Vilamajor, la Torre Roja - SANT PERE DE VILAMAJOR (CATALUNYA)

(Referència: 8458)


Alçada del campanar 27.4
Descripció Altitud: 305 metres.
Església aixecada en estil del gòtic tardà cap el 1581 i consagrada el 1600; ha estat restaurada entre el 1986 i el 2002. Consta d'una nau de cinc trams coberts amb voltes de creueria i capçada per un absis poligonal de cinc costats reforçats per l'exterior amb robustos contraforts. El cor amb barana de balustres de fusta descansa en un gran arc carpanell i una volta baixa de creueria. Sota d'ell hi un atri separat de la nau per una gran vidriera emmarcada per treballs de ferro forjat. Per l'interior està pintada de blanc i els nervis, els arcs apuntats dels altars laterals i les pilastres dels seus murs de separació mostren peces de pedra granítica grisa. Els murs exteriors tenen paraments de paredat coberts amb un arrebossat matusser pintat amb un to rogenc pàl·lid.
Un comunidor, torre de planta quadrada i coronada de merlets, flanqueja el frontis en l'angle sud-oest; pel seu interior hi puja des del cor una escala de cargol d'obra per dins d'un cos cilíndric; en un primer gran replà una porta dóna sobre les voltes; al capdamunt hi ha una estança amb quatre finestres rectangulars, una a cada cara; està coberta per una obra recent de bigues de formigó.
Al frontis arrebossat i pintat d'un color crema força descolorit s'hi va obrir al segle XVII el portal rectangular abarrocat amb columnes corínties adossades als muntants, un entaulament i un frontó corbat amb volutes i truncat amb un pinacle intercalat adossat com dos altres més sobre l'arc; al seu damunt hi una rosassa motllurada que il·lumina el cor i sota una minsa cornisa angular i ha tres finestres rectangulars que airegen les golfes de damunt les voltes.
Al lloc que ocupa, antigament s'hi trobava el castell feudal dels comtes de Barcelona batejat com “el dels Berenguers” per ser-ne aquests comtes els primers en ocupar-lo. La zona del poble on es troba rep el nom de La Força. Molts dels materials d'aquest castell foren aprofitats per l'edificació del temple.
Dimensions: 30'27 x 9'79 x 14'42 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la profunditat de l'atri de 4'87 metres és una mesura inclosa en la llargada. L'amplada total comptada des del fons dels altars laterals fa 16 metres.
Guarda modernes obres de ferro forjat com la gran creu que presideix l'altar major, la base de l'altar i l'ambó, treballs tots de Josep Plandiura. Té la capella fonda propera a la dreta de l'altar major ornada per un multicolor fresc obra de l'artista Raül Galusca, del 2002. El sòcol de l'absis està recobert d'un treball de ceràmica de l'artista Antoni Cubelles.
Campanar romànic del segle XI, exempt. Té planta quadrada (5'70 x 5'70 m). Es tracta d'una antiga torre de defensa del castell comtal; està bastit amb paraments de carreus petits ben alineats, mitjans en les cantoneres, tots d'un color vermellós de pedra arenosa (gres). S'hi entra per una porta oberta en el mur nord. Presenta dos pisos de finestres separats per un fris d'arcuacions cegues; en convertir-se en campanar parroquial, després d'alguna destrucció en la seva part alta refeta al segle XIII, va ésser apujat. Deuria tenir un tercer pis que va ser eliminat en les reformes del segle XVIII i va ser substituït per una cornisa motllurada i una coberta plana coronada de merlets esglaonats de maó vist. Al llarg de tot el prisma s'obren algunes espitlleres i en els dos pisos superiors les finestres tenen estructura geminada a cada cara a excepció de les cares nord i sud de l'últim; les que hi tenia foren substituïdes per altres de més amples a fi de poder-hi introduir les campanes que en aquell moment eren més grans que en el romànic.
El gruix de la base fa 1'75 metres; és de 1'60 a l'alçada de les finestres. L'amplada de les finestres geminades és de 2 metres i l'alçada fins a la dovella clau del seu arc de mig punt en fa 2'38.
L'escala de cargol inclosa dins del gruix del mur, amb una amplada de 53 cm arriba fins a un primer pis; a la resta dels pisos s'hi accedeix per escales de mà. El gruix del mur des de l'interior de l'escala, calculat en les sageteres que la il·luminen, és de 60 centímetres.
Situació: exempt, davant de l'angle sud-est del frontis de l'església, separat un metre seixanta d'ella.
Alçada: 27'40 metres.
Esveltesa: 4,8
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional 1530-MH
Identificador: RI-51-0005674
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (24-02-2011)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  AutorsTítolData
  GALÍ, David; LACUESTA, RaquelEstudi històric i constructiu sobre l'església i el campanar o torre roja, de Sant Pere de Vilamajor2014
  20 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 29-04-2016

  Campanes desaparegudes

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Santa CecíliaBOSCH, PERE; BOSCH, SALVI1658
  Campana grossaPALLÉS, JAUME (GRANOLLERS)1771
  Campana grossa de davall1826
  Campana mitjanaPALLÉS, YSIDRO (BARCELONA)1858
  Campana mitjanaPALLÉS, YSIDRO (BARCELONA)1884

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Hores
  Cel·la de campanesMaria1988
  Cel·la de campanesLaia1988
  Cel·la de campanesAnna1988
  Ubicada a l'edifici de la MongiaMarieta, antiga dels quarts

 • SANT PERE DE VILAMAJOR: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 20-09-2020
  Convertir a PDF