Inventari de Campanes

Parr˛quia de Sant Esteve - PARETS DEL VALL╚S (CATALUNYA)

(ReferŔncia: 8448)


Alšada del campanar 28
Descripciˇ Altitud: 100 metres.
EsglÚsia reconstru´da desprÚs del 1939 en estil neoromÓnic; fou bene´da el 1946 i consagrada el 1947. Conserva de l'antic edifici l'absis romÓnic semicircular de finals del segle XI decorat amb un fris d'arcs cecs sota cornisa i lesenes llombardes. Consta d'una nau central coberta amb voltes d'aresta sobre tres arcs torals de mig punt, dos passadissos laterals separats de la nau central per tres pilars cruciformes amb semi-columnes de capitells figurats estil romÓnic adossades a tres costats, presbiteri recte cobert amb una volta de canˇ; estÓ situat davant de l'absis romÓnic del que n'estÓ separat. Els seus murs sˇn de carreus mitjans ben escairats i alineats de pedra groguenca; els laterals tenen decoraciˇ d'arcs cecs i lesenes. El frontis tÚ una portalada neoromÓnica amb un portal rectangular recobert per arquivoltes bossellades en arc de mig punt en degradaciˇ; el timpÓ estÓ decorat amb relleus de Frederic MarŔs; al seu damunt hi ha un petit rÓfec sobre perm˛dols entre dos contraforts i per coronament, sota la cornisa angular, un gran ˛cul dins de dues arcades en arc de mig punt peraltat; una segona portalada similar a la del frontis es troba al mur lateral de migjorn.
Dimensions: 27'70 x 8'98 x 10'73 metres respectivament de llargada (fins al presbiteri, excl˛s l'absis d'uns 4 metres de fondÓria), amplada i alšada; l'amplada total compresos els dos passadissos laterals fa 15'35 metres.
Guarda de l'escultor Frederic MarŔs i Deulovol (Portbou 1893-Barcelona 1991) molts relleus i escultures als timpans de les portes, als retaules, als capitells, etc.; el baptisteri conserva una decoraciˇ feta per Josep Obiols (1894-1967).
Arquitecte: Francesc Folguera i Grassi (Barcelona 1891-1960).
Campanar neoromÓnic del 1946. TÚ planta rectangular (6'40 x 6'17 m) i queda coronat per una cornisa i una teulada a quatre vents; estÓ dividit en tres cossos per frisos de dents de serra, arcuacions cegues i lesenes en cadascun d'ells; als baixos, sense decoraciˇ, s'hi troba la porta d'accÚs per la banda de migdia. TÚ obertes finestres a cada pis, al superior o celĚla grans i en arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen campanes. Els seus murs sˇn de carreus petits i regulars, ben alineats. L'escala interior puja fins al pis de les campanes arrapada a la paret interior.
Situaciˇ: adossat a la fašana lateral sud, tocant a l'absis situat a llevant.
Alšada: 28'00 metres.
Esveltesa: 4,3
Protecciˇ BÚ Cultural d'InterŔs Local 2013
Identificador: IPA-29242
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, DelfÝ [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, DelfÝ [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (17-11-2002)
 • 6 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, DelfÝ
  Actualitzaciˇ 28-04-2016

  Campanes desaparegudes

  LocalitzaciˇCampanaAutorsAny fosaDiÓmetrePes
  CelĚla de campanesLa TeresinaRIVERA, CAMPANAS201772216

 • PARETS DEL VALL╚S: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MART═N NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VAL╚NCIA
  Campaners de la Catedral de ValŔncia
  ę Campaners de la Catedral de ValŔncia (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 08-08-2020
  Convertir a PDF