Inventari de Campanes

Capella de Sant Joan de Can Coll - LLIÇÀ DE VALL (CATALUNYA)

(Referència: 8434)


Alçada del campanar 23.83
Descripció A Can Coll, on hi ha una antiga capella, s'hi guardaven els anomenats Cossos Sants: els de santa Clara i de sant Vicenç. Segons s'explica (m'ho va referir mossèn Joan Massó, rector de Sant Cristòfol), a l'Edat Mitjana passaven per Lliçà de Vall, camí de Santiago de Compostel·la, cap a Caldes i Sant Cugat, pelegrins vinguts d'arreu. Un d'ells, personatge important, va caure malalt a Lliçà; el van atendre i va guarir. Va restar agraït i, per demostrar-ho, va prometre que quan tornés a Roma faria enviar a Lliçà dos cossos de sants. Van anar a cercar-los a Barcelona un cop arribats i, en pelegrinatge, els van portar fins a la capella de can Coll. Durant la revolta del 1936 van ser cremats i no s'han conservat.
La capella està situada a la planta baixa d'una antiga torre de defensa aixecada el 1576 (en una pedra als baixos de la paret de ponent hi figura aquesta data) per l'antic propietari Pere Coll. Aquesta torre té uns baixos lleugerament atalussats de grans carreus de color gris clar i coronats per una gran motllura bossellada. Tot l'interior d'aquests baixos, des de mitja alçada, està pintat en temps recents amb escenes religioses; el sostre, emblanquinat, és una volta d'aresta amb una lluneta; una gran porta de doble batent de fusta dóna accés a una capella rectangular de sostre de doble vessant damunt una biga de fusta al llarg de la nau on s'apuntalen les que sostenen els costats. La mesa de l'altar, d'un gran bloc de pedra grisa, té el frontal amb l'alfa i l'omega en relleu positiu la primera i negatiu la segona; és un disseny de l'escultor Subirachs, igual com d'ell és el Santcrist de ferro que presideix la mesa i el dosser que la cobreix a manera de baldaquí.
El 1964, aquesta capella fou afegida als baixos de la torre, de manera que queda com un tot unitari. Les dues estances mesuren, per l'interior, 5'85 x 5'82 metres els baixos de la torre, i la capella afegida 6'93 x 6'97 metres respectivament de fondària i d'amplada; per tant el conjunt té una llargada de 12'78 metres.
La torre té, damunt la planta baixa, quatre pisos, amb finestres reixades a cadascun; el primer està unit per una passarel·la, o pont llevadís, amb la casa Coll. La part superior, és un terrat que té una espadanya amb una campana batejada amb els noms de Maria, Mercè i Montserrat; hi fou col·locada el 1964; la barana no és visible ja que queda coberta per tots quatre costats per una teulada de vessants amb molt pendent de peces vidriades fosques verdejants que hi estan unides per peces de ferro. Avui, quan el ferro es rovella, hi ha algun despreniment. Els murs, amb els baixos de carreus, com s'ha indicat, té els caires també amb carreus grans de pedra com els de la base, en molt bon estat, i la resta dels paraments presenta un arrebossat grisenc força ben conservat.
Dimensions del campanar: la base quadrada fa 8'50 x 8'50 metres.
L'alçada fins al nivell superior de la barana, en fa 21'24, i fins al cim de l'espadanya d'un ull que s'eleva per la banda de ponent, en fa 23'83.
Esveltesa: 2,8
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional 988-MH-ZA
Identificador: RI-51-0005511
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (24-06-2005)
  • GARCÍA, Marc (01-04-2017)
  • 7 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 28-04-2016

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    EspadanyaMaria, Mercè i Montserrat1964

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • LLIÇÀ DE VALL: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 96 Visitants: 96 Usuaris: 0