Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Cristòfol de Lliçà - LLIÇÀ DE VALL (CATALUNYA)

(Referència: 8433)


Alçada del campanar 21.69
Descripció Altitud: 125 metres.
Església amb escasses restes preromàniques d'una anterior del segle X; fou reconstruïda al XV, completada i consagrada el 1669 en estil gòtic tardà i engrandida el 1706. Consta d'una nau de tres trams coberta amb voltes de creueria sobre tres arcs torals de mig punt; les voltes de les capelles laterals, així com la de la nau central, tenen gairebé totes claus dignament treballades amb relleus que representen, algunes, la figura del sant patró; una d'elles, en el tram corresponent al cor, porta la data de 1669. L'absis poligonal té cinc costats amb els dos laterals de més longitud que els altres tres; els nervis de les voltes descansen en sengles mènsules motllurades; els arcs de mig punt i els muntants que donen pas a les capelles laterals, així com el nervis de les voltes, són de pedra granítica grisa i estan acanalats; no hi ha finestres obertes en les capelles ni en l'absis. Els murs estan emblanquinats en bonic contrast amb els elements sustentadors grisencs; tot hi ser de pedra granítica, estan pintats per tal d'amagar les restes del fum produït per l'incendi que sofrí el 1936 i que els ennegreixen. El cor amb una barana d'obra amb dos òculs calats descansa en una volta ogival rebaixada i en un arc carpanell.
El frontis orientat a ponent té un portal renaixentista rectangular amb pilastres i entaulament amb modestos relleus decoratius, una petita fornícula amb la imatge del patró al damunt, una rosassa motllurada a mitja alçada i un petit òcul sota una cornisa amb curvatura convexa i un pinacle a l'angle de migdia. El mur del frontis i els de la resta de façanes són de maçoneria, recentment netejats; grans carreus es troben a la cantonera dreta del frontis amb un bloc com a base o sòcol que sobresurt i presenta una motllura ornamental. El cancell de fusta és digne.
Dimensions: 18'28 x 5'47 x 8'94 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada des del fons de les capelles laterals fa 12'06 metres.
Guarda una pica baptismal segurament renaixentista i una de primitiva avui (2014) penjada insòlitament a una alçada considerable a la capella ubicada a la base del campanar; i unes pintures murals a l'absis que n'omplen totalment tres costats; són obra de Raül Capitani i Blanchart del 1979, a criteri meu massa cridaneres tant pel colorit excessiu com pel retorçat insistent de línies.
Campanar construït al segle X però ja barroc en ésser refet i restaurat al 1669, al 1756 i recentment al 1989. Té planta gairebé quadrada (5'12 x 5'25 m); està coronat per una cornisa motllurada amb gàrgoles als angles i un terrat amb balustrada i quatre pinacles de bola. La cel·la té paraments de carreus grans ben escairats i finestres d'arc de mig punt sobre senzilles impostes, una a cada cara, i una motllura a la seva base; hi pengen dues campanes, una al nord i l'altra al sud. Per l'interior, la base es correspon amb una capella on s'hi ubica la pica baptismal. Els seus murs són de maçoneria recentment netejats i amb cantoneres de grans carreus en relleu enfonsat.
Té una escala interior de cargol des del cor, amb pedra picada dins d'un cilindre d'obra adossat a l'angle sud-est; arriba fins a la cel·la. La cel·la queda coberta per una cúpula semiesfèrica de maons en disposició de fulls de llibre. Des d'ella fins al terrat una altra escala de cargol més estreta ubicada a l'angle nord-est hi puja per dins d'un cilindre d'obra; s'accedeix al terrat obrint la tapa metàl·lica d'una àmplia trapa. Des de la rectoria es pot passar al cor per una escala que puja per dins d'un cos en forma d'arc que hi accedeix pel cantó de tramuntana. També es pot fer per una porta del temple, entrant a la dreta, que comunica també al cor i als passadissos que es troben damunt els altars laterals. A poca alçada de la base hi ha un gravat que indica: “Construït: segle X, reconstruït 1669... 1756... 1989”.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest de la façana principal orientada a ponent.
Alçada: 21'69 metres.
Esveltesa: 4,1
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-29058
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (13-04-2003)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (13-02-2005)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (22-11-2009)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2010)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-06-2013)
  • 29 Fotos
    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 28-04-2016


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • LLIÇÀ DE VALL: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 87 Visitants: 87 Usuaris: 0